In conditiile introducerii sistemului de pensii private si in Romania, angajatorii se pot gandi de acum serios la varianta fidelizarii angajatilor prin contribuirea la un fond de pensii facultative in numele acestora.
O alternativa la completarea pachetelor salariale oferite de companiile ce activeaza pe piata romaneasca o constituie pensia facultativa in numele angajatilor. Aceasta practica este deja folosita in multe alte tari, beneficiile fiind numeroase, nereducandu-se doar la persoana salariatului.
Pe langa faptul ca acesta se va bucura peste ani de un venit in plus, si compania care plateste contributia va avea de castigat. Prin pensia facultativa, firma isi asigura astfel loialitatea angajatului, care va fi mai legat de locul de munca. Mai mult chiar, daca o firma acorda aceste beneficii, ea va fi mai atractiva pentru piata muncii si pentru viitorii angajati.
In prezent, pe langa salariul minim garantat prin lege, numeroase firme ofera si alte stimulente precum bonuri de masa, masina si telefon de serviciu. Alte firme mai ofera si mese zilnice, reduceri la produsele proprii, training-uri sau chiar asigurari medicale si de viata pentru angajati.
Ca urmare, pachetul poate fi cu usurinta extins pentru a include si pensia facultativa. Daca nu doreste plata intregii contributii, angajatorul poate opta pentru o suma fixa, un procentaj din salariu sau o combinatie intre cele doua, transformand plata intr-un suport financiar acordat angajatului.
Principalul obstacol care sta in calea dezvoltarii sistemului de pensii private facultative este cota de deductibilitate fiscala. In Romania, nivelul de deductibilitate pe pilonul III este de doar 200 de euro pe an, atat pentru angajatori cat si pentru angajati, fata de alte tari unde valoarea ajunge chiar la 3.000 de euro, suma devenind astfel relevanta pentru beneficiarii sistemului.
O crestere rapida a acestei cote ar determina tot mai multe companii sa contribuie in numele angajatilor la pensia facultativa. Cresterea ar fi una neinflationista, dupa parerea specialistilor, deoarece banii vor fi directionati spre fondurile de pensii fara a intra in circuitul de consum.
Dar, ca orice inceput si acesta este greu, in Romania neexistand inca o cultura a fidelizarii angajatilor. Printre marile companii care au adoptat deja acest sistem se numara grupul Erste, care a decis includerea in pachetul salarial al angajatilor BCR propriul produs de pensie facultativa si Vodafone Romania, care a introdus acest beneficiu pentru tot personalul inca din noiembrie 2007.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News