Castigurile acumulate in ultimele zile de catre moneda nationala ar putea disparea la fel de rapid daca increderea investitorilor in pietele emergente se disipeaza, iar dobanzile de pe piata interbancara revin la normal. Dolarul este amenintat de un nou minim istoric, dar se intrevede o revenire pe termen lung.
Incepand din 21 aprilie, cursul leului fata de euro s-a stabilizat in jurul pragului de 3,56, in coborare de la 3,70 la
inceputul lunii. In termeni procentuali, leul s-a apreciat cu peste 4% oferind celor care s-au imprumutat in valuta sansa de a plati rate ceva mai mici la credite, dupa cateva luni consecutive de cursuri nefavorabile.
Practic, moneda nationala inregistreaza cea mai buna perioada de la inceputul anului, iar la acest lucru au contribuit o serie de factori. Conjunctura internationala s-a imbunatatit, ceea ce a facut ca toate monedele din regiune sa se aprecizeze, inclusiv leul. In plus, moneda nationala a fost ajutata si de nivelul ridicat al ratelor de dobanda de pe piata monetara interna, ceea ce a redus temporar presiunile de depreciere, noteaza analistii de la Raiffeisen Bank.
Rata Robor la 1 luna a urcat pana la 12,8%, fata de numai 8% la inceputul anului. Dobanzile inalte au atras tot mai multi bani din strainatate pentru a fi schimbati in lei, ceea ce a dus cursul in jos.
Scaderea rapida a cursului in acest moment s-ar putea dovedi insa prematura. « Evolutiile de pe pietele externe vor continua sa ramana principalul determinant al cursului de schimb al leului », considera analistii Raiffeisen. Ei arata ca din cauza deficitului de cont curent destul de ridicat, moneda nationala este expusa la riscul schimbarii atitudinii investitorilor.
« Noi credem ca raportul EUR/RON s-ar putea intoarce la 3,60 in luna urmatoare daca dobanzile interbancare revin la valori normale iar fundamentele economiei sunt analizate mai atent de catre investitori », precizeaza Martin Stelzeneder, analist la Raiffeisen Zentralbank.
El subliniaza ca tot in luna mai, euro are sanse mari sa depaseasca pragul de 1,60 dolari. Saptamana urmatoare va avea loc o noua sedinta a comitetului de politica monetara de la Federal Reserve, iar majoritatea investitorilor asteapta o scadere cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie la dolari.
Privind in perspectiva, momentul in care euro va valora mai mult de 1,60 dolari ar putea fi unul oportun pentru a investi in moneda americana, deoarece este de asteptat o revenire a acesteia pe termen lung. Revansa dolarului ar putea fi declansata atunci cand Banca Centrala Europeana va incepe la randul sau sa scada dobanzile, iar pietele financiare din Statele Unite vor da semne de stabilizare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News