Impulsionat atat de tendinta valutelor emergente cat si de deprecierea euro, leul a recuperat in doar cateva zile terenul pierdut fata de moneda unica in ultimele luni. Analistii nu considera insa acest prag sustenabil, deoarece nu se bazeaza pe o imbunatatire a indicatorilor macroeconomici.
Pe 9 iulie, BNR a anuntat cel mai scazut nivel al cursului euro-leu din acest an: 3,5434. In opinia analistilor, aprecierea monedei nationale nu poate fi sustenabila pe termen lung, ci mai degraba implica o componenta speculativa de moment. Ei isi sustin afirmatiile prin faptul ca, in ansamblu, economia Romaniei nu s-a imbunatatit, ba chiar este intr-o situatie similara cu cea de anul trecut.
"Putem spune ca atat timp cat fluxurile de fonduri care misca moneda sunt de natura financiara (cel mai probabil in cazul miscarilor bruste) si nu comerciale (ca expresie a unor importuri competitive, de exemplu), miscarea nu poate fi durabila", considera Florian Libocor, economist sef la BRD si vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania.
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, desi nu respinge usoare aprecieri pe termen scurt, se asteapta ca in aproximativ o luna sa ne intoarcem la valori ale cursului de peste 3,60.
"In conditiile in care valutele din regiune s-au apreciat in tot acest timp, iar leul a stat pe loc in zona 3,6-3,7 este normala aprecierea ca urmare a tendintei regionale. Dupa o perioada cu volatilitate scazuta era de asteptat o astfel de miscare", precizeaza Dumitru.
"Fundamentele economice ale Romaniei nu s-au imbunatatit major fata de anul trecut", este de acord si Melania Hancila, analist la BCR, precizand insa ca s-a inregistrat o deteriorare a economiilor mature.
In opinia sa, aceasta situatie a determinat ca fondurile speculative sa fie orientate spre pietele emergente care ofera randamente atragatoare si au ritmuri de crestere robuste.
Evolutie incerta pana la sfarsitul anului
In ceea ce priveste estimarile pentru a doua jumatate a anului, parerile analistilor bancari sunt impartite.
"Consideram ca leul va varia (n.r. - fata de euro) in banda 3,5-3,7 in cea de-a doua jumatate a anului, deoarece asteptam investitii straine directe substantiale, care vor finanta deficitul de cont curent in proportie de minim 50%, iar dobanzile se vor mentine la un nivel ridicat, oferind suport monedei nationale, care ar putea termina anul in zona 3,55", a specificat Melania Hancila.
In timp ce analistii BCR si Raiffeisen Bank nu vad o apreciere de durata a leului peste nivelul actual, economistul sef al BRD este mai optimist. "In ceea ce ne priveste, ramanem moderati si ne mentinem estimarea pentru sfarsitul anului de 3,40 - 3,45, ceea ce inseamna o apreciere de 10%", declara Libocor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News