top banner

BNR a facut primul pas pentru ca romanii sa poata lua credite din strainatate

28 Aprilie 2010 | Autor: Alexandra Popa

BNR este a 14-a banca nationala europeana semnatara a unui memorandum initiat in 2003, care prevede schimbul transfrontalier de informatii privind clientii inscrisi in registre de credit.  Dupa ce principiile agreate vor intra in vigoare, bancile europene vor afla mai usor informatii despre solicitantii romani de credite.
Banca Nationala a Romaniei si cea a Cehiei au semnat Memorandumul de intelegere privind schimbul de informatii intre registrele de credit nationale gestionate de bancile centrale. In Romania, registrul este reprezentat de Centrala Riscurilor Bancare (CRB), unde sunt raportate de catre bancile comerciale si alte IFN-uri informatii privind clientii care au in derulare credite mai mari de 20.000 lei.
Memorandumul este patronat de Banca Centrala Europeana si a fost agreat pentru prima oara in 2003, cand a fost semnat de bancile centrale ale Belgiei, Germaniei, Spaniei, Frantei, Italiei, Austriei si Portugaliei. Ulterior au aderat si bancile centrale din Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia si Bulgaria.
Bancile semnatare au convenit asupra unor principii privind modul in care se poate face schimbul de informatii intre registrele de credit centrale.

Datele despre creditele in derulare vor circula liber
Institutiile raportoare ale fiecarui registru national ar trebui sa aiba acces la aceleasi informatii cu privire la datoriile unui client sau potential client din alt stat membru precum au acces la informatii despre datoriile in derulare ale unei persoane rezidente. 
In consecinta, institutiile de credit dintr-o tara pot face solicitari ad-hoc privind situatia unui client din alta tara. Solicitarea este transmisa prin intermediul bancilor centrale din cele doua state, ambele semnatare ale memorandumului.
Cererea de informatii nu va fi acceptata decat in situatia in care banca solicitanta are deja o relatie de finantare cu clientul despre care doreste sa afle detalii sau are in vedere acordarea unui credit.  Raspunsul trebuie sa fie obtinut in 3 zile lucratoare.
Conform memorandumului, se va transmite numai valoarea totala a creditelor aflate deja in derulare ale potentialului client. In plus, se vor raporta transfrontalier, in baza cererii ad-hoc, numai informatii cu privire la clientii care au in derulare finantari totale mai mari de 25.000 euro.
BNR are la dispozitie 2 ani pentru a pune la punct logistica necesara pentru a putea oferi raspunsuri la astfel de solicitari.

Biroul de Credit va trebui pe viitor sa permita accesul la informatii si bancilor straine

Dupa ce transmiterea de informatii va fi operationala si in Romania, institutiile de credit straine ar putea analiza mult mai corect solicitarile de credit venite din partea romanilor.
Spre exemplu, o banca din Austria poate afla informatii legate de creditele mai mari de 25.000 euro pe care o persoana sau o firma din Romania le are in derulare, in situatia in care are in vedere acordarea unei finantari transfrontaliere.
Acesta este primul pas facut de institutiile din statele membre ale Uniunii europene privind liberul schimb al informatiilor privind debitorii intre bancile rezidente.
Procesul va fi urmat de transpunerea in legislatiile nationale a Directivei creditului de consum care prevedere ca fiecare stat asigura, in cazul creditului transfrontalier, accesul creditorilor din alte state membre la bazele de date folosite pentru evaluarea bonitatii consumatorilor. Conditiile de acces trebuie sa fie nediscriminatorii.
In consecinta, o banca din Autstria ar trebui sa poata obtina exact aceleasi informatii despre clientii romani, inclusiv de la Biroul de Credit, precum obtine o banca romaneasca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul