Fortate de lege sa isi diversifice portofoliile, fondurile de pensii facultative au inceput sa investeasca puternic in titluri de stat. Pentru participanti, acestea aduc insa randamente similare cu depozitele bancare, investitia preferata anterior.
Una dintre conditiile necesare pentru ca fondurile sa atraga mai multi participanti este sa afiseze performante financiare mai bune. Randamentele obtinute pana acum sunt similare in cele mai multe cazuri cu dobanzile platite de banci la depozitele in lei. Nu este greu de inteles acest lucru daca avem in vedere ca, in 2007, 70% din activele lor au fost investite in depozite bancare.
In acest context, participantii s-ar putea lipsi de pensiile facultative si mai bine ar depune singuri banii la banca, fara a mai plati comisioane administratorilor.
Pentru ca randamentele sa creasca, administratorii trebuie sa se orienteze spre plasamente mai riscante, lucru care intarzie sa apara.
Cea mai importanta schimbare care a avut loc in primul trimestru din acest an a fost ca depozitele bancare au scazut la aproape 15% in total active, pe ansamblul pietei. Locul lor a fost luat insa de obligatiunile de stat. Acestea genereaza castiguri la fel de mici, astfel ca nu repezinta semnalul asteptat de participanti.
Apetitul adminsitratorilor pentru titlurile de stat a fost generat de faptul ca, pentru 6 dintre fonduri, a expirat termenul limita pana la care activele trebuie diversificate.
Trebuie spus ca fondurile sunt obligate prin lege sa isi diversifice portofoliul, conform prospectului de emisiune. Legea le scuteste de aceasta obligatie pana la atingerea valorii de 1 milion lei active nete, pentru o perioada de maxim un an de la data primei contributii. Odata atins pragul de 1 milion lei, administratorii au la dispozitie 3 luni, pentru a-si diversifica investitiile in mod corespunzator.
Peste 75.000 romani figurau la finele lunii martie ca detin o pensie privata facultativa, cu 25.000 mai multi decat la finele anului anterior. Jumatate din aceste persoane au varsta cuprinsa intre 35-44 ani.
Evolutia este una lenta, ceea ce arata ca increderea populatiei in acest sistem va fi castigata intr-un interval de durata. Legislatia pensiilor private nu interzice participarea la pensiile facultative in functie de varsta, orice persoana putand contribui cu pana la 15% din veniturile brute lunare. Pentru a putea beneficia de pensie, fiecare participant trebuie sa depuna cel putin 90 de contributii lunare – nu neaparat consecutive -, sa aiba cel putin 60 de ani si sa atinga un prag minim pentru activul net personal.
Principalele fonduri spre care s-a indreptat populatia sunt BCR Prudent, AZT Moderato, AZT Vivace si ING Clasic. Oferta este limitata la 7 fonduri facultative in prezent.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News