top banner

Aprecierea leului este de scurta durata

11 August 2008 | Autor: Cristi Dudu

Euro a scazut sub pragul de 3,50 lei, dupa ce BNR a luat prin suprindere piata, majorand dobanda de referinta la 10,25%. Totusi, pana la sfarsitul anului, analistii estimeaza un curs euro-leu in jurul valorii de 3,55.
 
Dupa cresteri repetate ale ratei de dobanda de catre BNR, leul a inceput sa se intareasca, cursul scazand neasteptat in luna august sub nivelul de 3,50 lei pentru un euro. 
 
Ratele de dobanda la lei reprezinta unul din factorii care influenteaza sensibil cursul de schimb. Cu cat dobanda este mai mare, cu atat moneda tinde sa devina mai puternica.
 
“Cresterea neasteptata a dobanzii de referinta de catre BNR a pus presiune asupra cursului, ajungandu-se la un nivel de 3,47”, spune Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank. El crede ca aprecierea leului nu este sustinuta de indicatorii economici actuali, ci doar de incercarea speculatorilor de a obtine profit.
 
Dobanzile mari la lei fac mai atractive plasamentele in moneda nationala pentru investitorii straini. Iar, pentru a face depozite in lei, ei trebuie mai intai sa schimbe valuta contra lei, ceea ce apreciaza leul fata de principalele valute.
 
Dan Bucsa, analist la Bancpost, sustine ca aprecierea leului se explica pe de o parte datorita diferentelor mari dintre dobanzile existente pe piata noastra si cele dezvoltate, iar pe de alta parte datorita schimbarii pozitiei investitorilor straini fata de leu care se asteptau sa vada euro la nivelul de 3,7 lei.
 
“Nu exista bazele unei aprecieri sustinute a leului fata de euro. Deficitul de cont curent se afla inca la un nivel foarte ridicat”, explica Bucsa.
 
In ceea ce priveste evolutia cursului pana la finele anului 2008, analistii se asteapta la o cotatie de peste 3,50 lei pentru un euro. Ei cred ca aprecierea din ultima vreme este de scurta durata, cursul urmand sa fie afectat de o corectie ce va duce la deprecierea leului. Din acest motiv, Dan Bucsa crede ca BNR trebuie sa fie foarte precauta in ceea ce priveste mentinerea echilibrului la nivel macroeconomic.
 
Pe 11 august, cursul a inregistrat deja o usoara corectie, euro tranzactionandu-se fata de leu in jurul pragului de 3,55 lei. Pe termen scurt, analistii Raiffeisen cred ca euro va fluctua in intervalul 3,55-3,60 lei, dar ar putea reveni apoi in banda 3,50-3,55 lei.

Aprecierea dolarului a depasit asteptarile investitorilor

Cursul euro-dolar a scazut in numai cateva saptamani de la 1,60 la 1,50. Analistii Raiffesen estimau ca dolarul va avea nevoie de un semestru intreg pentru a atinge actualul nivel.
 
Moneda americana si-a cam epuizat insa potentialul de apreciere, considera specialistii Raiffeisen. Ei spun ca investitorii au luat deja in calcul faptul ca zona euro risca sa intre in recesiune, iar urmatoarea mutare a Bancii Centrale Europene se asteapta sa fie o reducere de dobanda. Cel mai probabil aceasta se va produce spre sfarsitul anului.
 
Pe de alta parte, conflictul dintre Rusia si Georgia nu este de asteptat sa afecteze raportul EUR/USD deoarece nu exista temeri substantiale privind stabilitatea Rusiei care sa genereze o crestere a pretului petrolului. Pentru finele anului 2008, estimarile Raiffeisen indica un curs euro-dolar de 1,50.

Ultima actualizare: 13 august 2008

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta