Majoritatea populatiei isi doreste un venit sigur, dar nu foarte mare de la pensiile private obligatorii si rezolvarea problemelor legate de sistemul public de pensii, se arata intr-un sondaj realizat de CSSPP. Cu toate acestea, doar 28% dintre romani ar dori sa contribuie si la o pensie facultativa pentru a-si asigura venituri sporite la pensie.
Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) a sesizat faptul ca nivelul de educatie influenteaza in mod direct perceptia participantilor asupra beneficiilor oferite de pensiile private. Astfel, un grad de educatie mai mic atrage o neincredere sporita.
Trebuie spus ca asteptarile populatiei nu sunt foarte imbucuratoare: 81% raspund ca pensiile private obligatorii pot genera un venit sigur, insa nu foarte mare, 9% afirma ca veniturile sunt riscante, dar pot ajunge la sume semnificative, iar 6% cred ca isi vor pierde banii si nu vor castiga nimic.
Populatia considera ca cele mai importante avantaje ale sistemului de pensii private obligatorii sunt reprezentate de faptul ca sumele colectate sunt investite, de siguranta sistemului si proprietatea asupra banilor. Astfel, capacitatea de a decide ce se intampla cu banii depusi se doveste a fi unul din avantajele esentiale ale sistemului.
In cazul pensiilor facultative, situatia este relativ aceeasi, functia de economisire si investitie atragand cele mai multe procente (37%). In schimb, 40% din participanti acuza drept dezavantaj major riscul investitional, iar 25% - faptul ca trebuie sa aloce bani in plus. Printre nemultumirile publicului se numara si lipsa indexarii si riscul de faliment, precum si nesiguranta si lipsa unei legislatii de control.
Totodata, numai 28% din intervievati ar opta pentru o pensie privata facultativa, iar contributia acestora ar fi in medie de 8% din venit.
Sondajul arata ca interesul intreprinderilor este foarte scazut in a oferi angajatilor optiunea de pensie facultativa sau de a-i stimula sa aleaga una. Numai 15% dintre salariati au raspuns ca au cunostinte despre faptul ca in societatea in care lucreaza se pune problema sustinerii salariatilor pentru acest lucru.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News