Leul s-a depreciat in luna septembrie cu aproximativ 5%, iar analistii avertizeaza ca in luna octombrie cursul euro-leu ar putea atinge pragul de 3,8. Acelasi trend il au si monedele altor tari din regiune, care sufera de pe urma crizei financiare mondiale. In urmatoarea perioada, dolarul ar putea sa-si continue aprecierea din ultimele 3 luni.
Odata cu inceputul lunii septembrie, leul a inceput sa se deprecieze rapid fata de moneda unica europeana. Daca la sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie, un euro valora aproximativ 3,55 lei, in momentul de fata cursul se tranzactioneaza in jurul valorii de 3,73 lei.
Caderea leului se produce pe fondul crizei financiare din ce in ce mai acute care a facut ca investitorii sa se retraga de pe pietele ce prezinta un grad sporit de risc.
Analistii BRD sunt de parere ca nivelul actual al cursului euro-leu nu este justificat de indicatorii fundamentali, ci mai degraba de contextul economiei mondiale. Ei spun ca pe termen lung, leul va continua sa se aprecieze fata de euro.
“Este greu de estimat ce se va intampla cu moneda nationala atat timp cat lucrurile sunt incerte la nivelul economiilor internationale. Totusi, s-ar putea sa vedem destul de rapid, chiar si in luna octombrie, un curs de 3,8 lei pentru un euro”, crede Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.
Pentru sfarsitul anului, Constantinescu spune ca sunt sanse mici sa vedem un euro sub nivelul de 3,6 lei. Drept urmare, ea estimeaza ca in decembrie vom avea un curs EUR/RON cuprins intre 3,65 si 3,80.
Lipsa de optimism penalizeaza monedele din regiune
Nu numai leul a avut de suferit de pe urma crizei financiare internationale. Daca in urma cu o luna, valutele din regiune aveau un ritm de apreciere destul de rapid datorat ratelor de dobanda mai mari comparativ cu media din Uniunea Europeana, in momentul de fata, acestea sufera corectii mult mai intense.
“Cred ca in urmatoarea perioada vom vedea un selling (n.r. - vanzari) masiv pe pietele emergente din cauza lipsei de interes din partea investitorilor pentru instrumentele financiare oferite de aceste piete”, spune Georgiana Constantinescu.
Ea este de parere ca nivelul de 3,64 atins de cursul euro-leu in iulie este sustinut de indicatorii macroeconomici si ajuta atat la mentinerea echilibrului dintre exporturi si importuri cat si la tintirea inflatiei.
Dolarul si-ar putea continua aprecierea
In actualul climat, dolarul pare ca se descurca cel mai bine. De la o cotatie de aproximativ 1,6 dolari pentru un euro, cursul EUR/USD a ajuns la nivelul de 1,40. In momentul de fata exista, insa, presiuni de depreciere a dolarului, datorita incertitudinii existente la nivelul economiei americane.
Georgiana Constantinescu afirma ca investitorii se asteapta in perioada urmatoare la o majorare a dobanzii de politica monetara din partea Fed (banca centrala americana), ceea ce ar face ca dolarul sa-si continue trendul de apreciere pe termen lung.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News