Transferurile efectuate intre doua conturi deschise la aceeasi banca nu ar trebui sa coste in mod normal nimic. O serie de banci au inclus insa comisioane si pentru aceste tranzactii. Clientii lor ajung sa scoata bani din buzunar pentru a beneficia de servicii gratuite in alta parte.
Pe o piata concurentiala, nu ar fi posibil ca o companie sa vanda un serviciu pe care competitorii il ofera gratuit, deoarece clientii ar alege oferta celor din urma. Bancile de la noi au reusit insa acest lucru.
Unele banci au impus clientilor comisioane in cazul initiarii transferurilor intrabancare. Acestea constau in mutarea unei sume de bani dintr-un cont deschis la o banca comerciala intr-un alt cont deschis la aceeasi banca. Operatiunea nu implica, de regula, nici un fel de cost pentru banca, motiv pentru care serviciul este, in mod normal, gratuit.
In prezent, banci precum Credit Europe Bank, ING Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank, RBS, CEC Bank sau GarantiBank fac parte din categoria celor care nu practica comisioane pentru transferurile intrabancare.
Astfel, clientii pot transmite orice sume de bani intre conturile deschise la aceeasi banca fara nici un cost. Nu numai clientul are de castigat in acest fel, ci si institutia de credit, deoarece banii raman in continuare in administrarea sa si se pot utiliza mai departe in acordarea de credite.
Costurile pot ajunge pana la 10 lei pe tranzactie
Exista insa si institutii precum Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, ATE Bank sau Banca Carpatica care percep comisioane pentru efectuarea acestor transferuri.
Costurile sunt impartite pe transe valorice, fiind cu pana la 50% mai ieftine decat transferurile interbancare (virament intr-un cont deschis la o alta banca decat cea a platitorului).
In cazul BRD, costurile sunt cuprinse intre 3 si 10 lei, transele incepand de la 500 de lei si ajungand pana la 50.000 de lei.
BCR percepe un comision de 3 lei in cazul transferurilor de pana la 1.500 lei si 9 lei pentru transferurile ce depasesc 20.000 de lei.
Comisioanele percepute de Banca Transilvania se impart pe transe mai mici. Pentru transferuri de pana la 50 de lei, banca incaseaza un comision de 1,5 lei. Pentru transa imediat urmatoare, ce ajunge pana la 1.000 de lei, comisionul se dubleaza ajungand la 3 lei.
Si Raiffeisen Bank percepe comisioane in functie de sumele transferate de client, acestea fiind cuprinse intre 3 si 7 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News