Este foarte usor sa transmiti informatii confidentiale atunci cand doresti s? utilizezi computerul departe de casa, probabil pentru a comunica cu cei dragi, pentru a-ti citi e-mail-ul sau pentru a afla de pe Internet cum va fi vremea a doua zi. Cateva reguli simple pot tine insa la distanta hotii de informatii.
Care ar fi 5 capcane carora nu trebuie sa le cazi prada in timp ce mergi ?n vacanta? Iata o enumerare care iti este utila chiar si dupa ce te intorci din vacanta:
1. Folosirea datelor personale pe computerele din Internet Caf?-uri
Daca folosesti serviciile de webmail gratuit (yahoo, gmail, hotmail etc.), asigura-te ca nu selectezi casuta care spune ceva de genul ?remember my username and password on this computer?. Mai ales, daca ai obiceiul sa lasi selectata aceasta casuta pe computerul de acasa, acorda o mare atentie deselectarii ei pe un computer dintr-un Internet Caf?. Altminteri, urmatoarea persoana care va folosi computerul va putea sa intre bine-mersi pe contul tau.
2. Programele-spion de pe computerele din Internet Caf?-uri
Tot la Internet Caf?, mai ales, daca vei folosi computerul pentru a cumpara ceva, sau pentru a introduce informatii confidentiale, asigura-te ca acea statie are un antispyware instalat. Acesta va detecta si va indeparta programele spion, dintre care cele mai periculoase sunt key-loggerele, care inregistreaza tastele folosite atunci cand introduci parole si nume de utilizator sau chiar numarul cardului de credit. Evident, ai putin timp la dispozitie si ora de Internet costa poate cam mult, insa este absolut necesar sa rulezi o verificare antispyware pe sistem dac? stii ca vei folosi date confidentiale. Cel putin verifica daca acel computer are instalata bara de unelte Yahoo sau Google, si ruleaz? antispyware-ul oferit gratuit de acestea. Alternativ, incearca acest instrument gratuit: http://www.trendmicro.com/spyware-scan/. In mai putin de 10 minute vei putea incepe sa lucrezi in liniste.
3. Documente confidentiale uitate pe computerele din Internet Caf?-uri
Uneori poate simti nevoia sa redactezi o scrisoare intr-un document Word inainte de a o trimite prin e-mail. Sau sa salvezi niste poze proaspete pe computer si apoi sa le trimiti prietenilor. Exista insa o problema larg raspandita ? multi uita sa mai si stearga aceste documente dupa ce le trimit de pe un computer de la un Internet Caf?. Daca e vorba de o fotografie de familie, nu e o catastrofa daca ai uitat-o pe acel computer, dar daca este un e-mail de afaceri... Asadar, nu uita, Shift+Delete, sau Delete si Empty Deleted Items Folder sunt operatiunile necesare pentru a sterge urmele prezentei tale pe acel computer.
4. Folosirea neprotejata a laptop-ului utilizand conexiuni wireless
Este neaparat necesar sa trimiti acel e-mail de business din camera ta de hotel? Bun, tot ce trebuie sa faci pentru a fi sigur ca e-mail-ul ajunge la multi altii in afara de destinatarul de drept este sa nu iti securizezi laptop-ul de pe care il trimiti. Mai precis, intreaba-te doua lucruri simple inainte de a te bucura de conexiunea WiFi: am o parola buna pe acest computer? Am un firewall activ si un antivirus care imi permit sa fiu aparat contra atacurilor obisnuite contra computerelor? Par lucruri evidente, dar e regretabil ca imensa majoritate a celor care folosesc laptop-urile cu capacitati wireless nu isi iau nici macar aceste masuri de siguranta.
5. Stocarea de informatii confidentiale pe dispozitive mobile
Pentru unii e placut sa foloseasca PDA-ul sambata seara, dupa cina, pentru a trece in revista afacerea de saptamana viitoare. Sau sa isi deschida laptop-ul pentru 10 minute in holul hotelului, sa conecteze un flash drive la USB si sa isi puna la pastrare pe acesta cateva documente de afaceri numai bune de revizuit in weekend. La fel de placut este si pentru hoti sa subtilizeze telefonul mobil avansat lasat neglijent pe masa sau sa ?gaseasca? USB drive-ul uitat in hol. Atentie! Daca esti o persoana mobila, high-tech si trendy, asta nu inseamna ca nu esti o persoana vulnerabila. Tine-ti aproape, foarte aproape toate dispozitivele mobile pe care le folosesti pentru a stoca date importante. Daca tot le-ai luat in vacanta ca sa mai arunci un ochi la business, ar fi bine sa le parolezi, sa nu le folosesti in vazul lumii si, in nici un caz, sa nu le iei cu tine la plaja. Uneori e mai bine ca afacerile sa mai astepte un pic.
Bineinteles, nu este deloc greu sa urmezi aceste simple sfaturi. Dar odata ce ai scapat de toate constrangerile pe care trebuie sa le suporti zilnic la serviciu, de multe ori esti tentat sa lasi garda jos si in ceea ce priveste computerele pe care le folosesti in vacanta. Cum hotii ? fie ei si de informatii ? nu au vacanta, e mai bine sa acorzi atentie macar acestor lucruri descrise mai sus.
Adrian Mihaltianu este analist la Gecad Net, companie care asigura servicii de securitate IT.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News