top banner

Euro bate dolarul in 2007

08 Ianuarie 2007 | Autor: Marius Serban

Aprecierea monedei unice fata de dolar este posibil sa continue si in 2007. Aceasta evolutie este incurajata de ingustarea diferentialului dintre dobanzile la dolari si cele pentru euro. Raportul EUR/USD este de asteptat sa urce pana la 1,35-1,36, nefiind exclusa atingerea unor maxime de 1,37-1,40, se arata intr-un raport publicat de RZB.
La sfarsitul anului 2004, cursul EUR/USD a atins maximul istoric de 1,367, insa 2007 ar putea aduce un nou record. In ultimele luni din 2006, euro s-a intarit fata de dolar de la 1,25 pana la 1,33. In ciuda acestor castiguri rapide, moneda unica mai are inca rezerve de apreciere, considera analistii de la RZB Austria. Concluzia este sustinuta de faptul ca economia americana da semne de slabiciune, in timp ce zona euro se asteapta sa performeze la fel de bine si in acest an.
Principalul factor care influenteaza raportul de forte dintre cele doua valute forte pe termen scurt este traiectoria dobanzilor. Acestea sunt stabilite de bancile centrale in functie de evolutia inflatiei si a activitatii economice.
In Statele Unite, majoritatea indicatorilor macroeconomici semnaleaza o incetinire a cresterii economice. Piata imobiliara este la fel de slabita in acest moment ca si acum 15 ani, iar indicatorii cheie au atins nivelele inregistrate in 1990-1991, cand a avut loc ultima prabusire a preturilor la imobile. In acest sens, exista temerea ca sectorul imobiliar va trage in jos si restul economiei, conducand la o recesiune. Pana acum nu s-a semnalat un efect de contagiune, dar analistii de la RZB spun ca aceasta este doar o chestiune de timp. In 2007, cresterea economica din Statele Unite este de asteptat sa coboare la 2%, de la 3,4% cat se estimeaza ca se va inregistra in 2006.
Acesti factori vor determina Rezerva Federala (Fed), banca centrala a Statelor Unite, sa schimbe politica monetara. Daca in ultimii ani, ne-am obisnuit ca dobanzile la dolari sa creasca, in 2007, tendinta pare ca sa va inversa. In primul semestru din acest an, se asteapta ca Fed sa diminueze in doua randuri rata dobanzii de politica monetara, pana la 4,75%, insa un declin mai sever al activitatii economice va impune reduceri suplimentare de dobanda.
In contrast cu economia americana, cea din zona euro are perspective destul de promitatoare. Germania, motorul de crestere al UE, traverseaza o perioada foarte buna, indicele de incredere in afaceri Ifo atingand maximul pe ultimii 15 ani, ajungand la nivelul inregistrat in perioada de boom economic de dupa reunificarea Germaniei.
Singurul impediment care tempereaza avantul economic al UE este tendinta de incetinire a cresterii economice la nivel global, care va afecta in cele din urma si zona euro.
Activitatea economica robusta din zona euro va impulsiona Banca Centrala Europeana sa ridice mai sus dobanzile. In primul trimestru din acest an, este asteptata o noua majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75%. In schimb, aprecierea monedei unice fata de dolar si perspectivele de incetinire a cresterii economice vor tempera probabil avantul Bancii Centrale Europene pentru majorarea dobanzilor pe mai departe.
Intr-un astfel de scenariu, cursul EUR/USD ar putea atinge in primul trimestru din acest an un nivel de 1,35-1,36, in timp ce un declin mai accentuat al economiei americane ar putea induce o crestere a cotatiilor pana la 1,37-1,40. Sunt sanse mici insa ca aceste praguri odata atinse sa fie si mentinute.
Trebuie spus ca in momentul de fata, cursul EUR/USD are incorporat deja un grad destul de mare de pesimism cu privire la evolutia economiei americane. Investitorii iau deja in calcul ca in 2007, banca centrala din Statele Unite va reduce de trei ori dobanzile, cu cate 0,25%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta