top banner

Tranzactiile dese la bursa te indeparteaza de profit

13 Aprilie 2010 | Autor: Cristian Dogaru

Perioada de detinere a actiunilor de catre investitori la New York Stock Exchange a coborat in prezent sub 6 luni, de la 10 ani in 1940. Estimarile brokerilor arata de asemenea caracterul speculativ al jucatorilor autohtoni. Va prezentam mai jos filmul posibil al meciului brokeri-investitori.
Inainte de a ajunge insa la firul ierbii din zona de tranzactionare, sa facem incalzirea necesara cu un usor joc de glezne.
Perioada medie de detinere a actiunilor la NYSE este sub 6 luni, tineti cont insa ca media este data de toti participantii din piata, inclusiv fondurile de pensii care nu au acolo o prezenta decorativa precum in Romania.
Or, fondurile de pensii “incremenesc” de regula pe actiuni ani buni inainte de a le scoate la vanzare, asa ca viteza de rotatie a portofolilor de actiuni din partea micilor investitori e mult mai mare, poate sub 3 luni.
De altfel, cam 2-3 luni mi-au indicat si brokerii din piata romaneasca un interval orientativ de detinere a actiunilor de cei mai activi investitori autohtoni.
Sa mai spunem doar ca intre 1955-1965 investitorii americani mai tineau inca actiunile 7-8 ani, in medie. Din 1975 incepe un declin lent dar sigur, astfel incat in 2008 avem deja o perioada de detinere mai redusa decat cea consemnata inainte de Marea Depresiune din 1929, cand speculatiile furibunde cu actiuni si tranzactiile in marja devenisera sport national in SUA. Si acum luati loc in tribune, incepe meciul.

Meciul Brokeri-Investitori

Investitorul incepe partida usor timorat, piata e relativ ostila, economia indecisa. Face primul dribling scurt, plateste comisionul (0,75%) si ramane cu un mic profit de 1%. Asta ii da ceva curaj, cu un joc inteligent de pase si analiza tehnica avanseaza spre mijlocul terenului, ia un 5% marcand profitul pe stire si da brokerului partea sa.
Urmeaza o miscare de invaluire, adversarul intra prin alunecare la o schimbare legislativa iar investitorul isi inchide pozitiile cu o pierdere de 3%, fara partea brokerului.
Meciul e tot mai disputat, din tribune se arunca cu fumigene si analize bune de convins fraierii sa cumpere cand desteptii vand, arbitrul face fata cu greu situatiei, avantajul se muta dintr-o tabara in alta, la fel profiturile, comisioanele raman de fiecare data brokerilor.
Minutul 90: dupa 12 tranzactii tensionate in meciul bursier al ultimului an, investitorul nostru se trezeste singur in fata portii, isi potriveste balonul, apoi ceasul, apoi freza si suteaza cu sete….Fantastic! Bara! A dat-o in bara! Dupa un an de tranzactii, stres si sudoare echipa sa retrogradeaza in divizia “Sub inflatie”. Ce meci!

Femeile sunt investitori mai buni decat barbatii

Cum s-a descurcat in timpul asta echipa brokerului? Calculati un 1,5% la o tranzactie dubla, de vanzare-cumparare, si multiplicati cu 20 ( am presupus ca avem de a face cu un speculator care face cel putin 20 de tranzactii de acest fel pe an, cam una la aproape 3 saptamani). V-a dat 30%? Si mie.
La 12 tranzactii duble, una pe luna, avem insa “numai” 18%. Va dati seama cat de inteligent ar trebui sa fie investitorul nostru pentru a ramane in final cu un castig net comparabil cu dobanda bancara sau macar cu inflatia dupa ce scape pierderile din comisioane?
Eu m-am speriat in urma cu cativa ani cand am privit mai atent un extras de cont si am remarcat ca brokerul ma batuse net la capitolul castiguri. Si eu care imi imaginam ca am un meci cu ceilalti participanti din piata!
Asa se explica de ce femeile sunt investitori mai buni decat barbatii, conform unui studiu realizat tot in Statele Unite. In principal, pentru ca tranzactioneaza mai rar! In plus, nu au aceesi senzatie de infailibilitate ca barbatii si asta le prinde bine la portofel!
Va explicati acum de ce dividendul a devenit mai putin important la bursa? Pentru ca putini ajung sa il si incaseze, un an e deja prea mult pentru majoritatea participantilor la tranzactionare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul