top banner

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

20 Noiembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Foto Unsplash.com

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit. 
Pe 18 noiembrie, actiunile TTS inchideau sedinta de tranzactionare de la BVB cu o corectie de aproape 13%. De la un pret de peste 10 lei la finalul lunii februarie, actiunile se tranzactioneaza acum la 4,9 lei injumatatind  banii celor care au intrat la cumparare pe culmile entuziasmului dat de rapoartele foarte bune ale companiei. 
De notat ca aceasta evolutie negativa s-a produs pe o piata bursiera in crestere in 2024, deci corectiile ar fi fost chiar mai ample, daca trendul general era unul descendent. 
Cum se pot desumfla rezultatele financiare
In 2019 si 2020 Grupul TTS a avut profit net de 53 milioane lei, respectiv 48 milioane lei. In 2021 proftul net incepe sa urce pe masura ce pandemia se apropie de final-66 milioane lei si 178 milioane lei in 2022. Incepuse razboiul din Ucrania iar cerealele vecinilor incepeau sa isi faca drum pe Dunare prin partea romanesca folosind infrastructura TTS. In 2023, profitul explodeaza la 305 milioane lei. 
Iar pretul incepe sa reflecte asta-de la 3,3 lei/actiune in octombrie 2022 ajungem la 10 lei/actiune in februarie 2024, imediat dupa ce se aflasera rezultatele foarte bune din 2023. 
Putini par sa isi puna insa problema ca unele rezultate exceptionale sunt date de un context exceptional, ca in cazul de fata grupul TTS nu descoperise reteta unui nou business, ci doar isi majorase marjele de profit pe masura cererii crescute exponential. Ce se putea intampla rau?
Primul dus rece vine la Q1-de la un profit net de 89 milioane lei la Q1 2023 se ajunge la unul de 32 milioane lei la Q1 2024. Poate o fi fost un accident, poate afacerea isi revine, totusi profitul e dublu decat cel din 2021 la Q1?
La Q2 alt dus rece-profit de 37 milioane lei (154 milioane lei la Q2 2023 si 27 milioane lei la Q2 2021). 
Ultima raportare insa trimite investitorii direct in depresie, de aici si corectia ampla de luni 18 noiembrie-profit de 29 milioane lei, cu alte cuvinte compania a avut pierdere in trimestrul al treilea, fapt ce a diminuat profitul raportat dupa primul semestru din 2024. In 2023, la Q3 profitul era de 250 milioane lei! Scaderea profitului este acompaniata si de scaderea cu 33% a cifrei de afaceri. 
Prabusirea rezultatelor financiare este explicata si in comunicatul companiei.
“Rezultatele financiare obținute de TTS în primele 9 luni ale anului 2024 reflectă schimbările economiei regionale, respectiv încetarea operațiunilor de tranzitare pe Dunăre a cerealelor exportate din Ucraina precum si restrângerea activității din metalurgie”.
Mai departe, compania se compara cu radiografia afacerii din 2021, pentru a asigura investitorii ca totusi nu sta chiar atat de rau dar mai exista un pasaj din comunicatul Grupului TTS care ar trebui sa ne retina atentia. 
„În urma analizei execuției bugetare pe primele 9 luni ale anului 2024, TTS estimează că cifra de afaceri individuală a companiei la finalul anului 2024 va fi de 479 – 485 mil. lei în timp ce EBITDA 2024 estimat va fi de 70 – 73 mil. lei. Aceste valori reflectă o revenire a activității TTS în T4_2024 față de T3_2024, dar rămân sub valorile bugetate la începutul anului (grad de realizare cifră de afaceri: 62,4% - 63,2%, grad de realizare EBITDA: 55,0% - 57,3%). În ceea ce privește Grupul TTS, cifra de afaceri consolidată a Grupului TTS la finalul anului 2024 va fi de 739 – 745 mil. lei (grad de realizare: 67,1% - 67,4%), și EBITDA estimată la nivel de grup va fi de 137 – 140 mil. lei (grad de realizare EBITDA: 41,6% - 42,5%)”.
Ce invatam din aceasta experienta?
Avand in vedere evolutia propriilor estimari ale companiei, este destul de dificil sa le ceri investitorilor sa dea dovada de mai multa prudenta pe termen lung, cand chiar conducerea Grupului TTS marturiseste ca si-a supraevaluat exagerat traiectoria afacerii in urma cu 6 luni, astfel incat profitul pe final de an fiscal nu va fi nici jumatate din cel vizat initial.
Lectia care ar trebui deprinsa de aici este ca nu ar trebui sa urmarim doar rezultatele financiare facand abstractie de specificul afacerii-sunt rezultatele unui salt calitativ ale businessului noile profituri raportate sau doar efectul unui context pasager de piata? Sunt predictiile companiei realiste sau prea optimiste?
Acest episod are insa si darul de a-i mai aduce putin la realitate pe cei care aveau impresia ca bursa genereaza doar castiguri si care tind sa ignore riscul de a face fata unor corectii importante ale valorii actiunilor. 
Informatiile si interpretarile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul