Cursul de schimb a devenit mult mai impredictibil in luna octombrie, euro miscandu-se in intervalul 3,73 - 3,99 lei. In momentul de fata, rata de schimb s-a stabilizat in proximitatea valorii de 3,75 lei pentru un euro, dar exista oricand riscul de a iesi din decor, daca apar noi semnale negative pe pietele financiare internationale.
La inceputul lunii octombrie, leul a inregistrat cel mai slab nivel din 2008 in raport cu euro. Moneda unica europeana ajunsese sa valoreze pe piata interbancara aproximativ 4 lei.
Deprecierea leului s-a produs pe fondul dificultatilor aparute la nivelul tot mai multor banci vest-europene. Intr-un astfel de climat, investitorii se retrag de pe pietele emergente deoarece riscul perceput este mai ridicat.
Dan Bucsa, economist-sef al Bancpost, spune ca investitorii sunt indoielnici cu privire la capacitatea Romaniei de a finanta deficitul mare de cont curent. Din acest motiv, ei evita plasamentele in lei.
Interventia bancii nationale care a vandut direct in piata aproximativ 40 de milioane de euro a ajutat leul sa-si revina, cursul euro-leu deplasandu-se in intervalul 3,75-3,80.
“Odata ce BNR a aratat determinare in mentinerea cursului sub nivelul de 4 RON/EUR, noi consideram ca pentru sfarsitul anului un euro va valora aproximativ 3,85 lei. Insa, personal nu exclud varianta ca euro sa depaseasca pragul de 4 lei pe parcursul anului 2009”, prognozeaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING.
Presiuni de depreciere la nivel regional
Aceeasi evolutie au avut-o majoritatea monedelor din Europa Centrala si de Est (ECE). Una dintre cele mai vulnerabile valute a fost forintul, care a pierdut miercuri 5,2% in raport cu euro din cauza zvonurilor conform carora economia ungureasca ar fi in pragul falimentului.
“In momentul de fata sunt presiuni mari de depreciere pe monedele din ECE din cauza aversiunii la risc a investitorilor, mai afectat fiind leul decat celelalte monede. Avantajele monedelor din regiune fata de euro ar fi cresterea economica, cu exceptia forintului unguresc”, afirma Dan Bucsa.
De aceeasi parere este si economistul ING, care spune ca situatia la nivel global creeaza un mediu nefavorabil pentru monedele regionale.
Perspective favorabile pentru dolar
Pe pietele internationale, dolarul si-a mai redus din avansul inregistrat fata de euro. Moneda unica a fost ajutata de acordul statelor din zona euro privind masurile care trebuie luate pentru relansarea sistemului bancar.
Ulterior, cursul EUR/USD a crescut spre nivelul de 1,36, dupa ce la sfarsitul saptamanii precedente, un euro valora 1,33 dolari.
Analistii ING considera ca dolarul are in continuare o tendinta de apreciere, prognozand pentru sfarsitul anului un curs de 1,3 USD/EUR, iar pentru anul 2009 - 1,25 USD/EUR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News