Fondurile de pensii facultative au inregistrat in primele 3 trimestre randamente mici in comparatie cu nivelul inflatiei, dar si cu performatele din perioada anterioara. ING isi dubleaza cota de piata, in timp ce BCR pierde prima pozitie.
Piata pensiilor private facultative a avut un randament mediu de 2,4%, dupa primele 9 luni din 2008. In termeni anuali, castigul echivaleaza cu 3,3%, cu mult sub dobanzile platite la depozitele bancare.
Daca privim din prisma evolutiilor pietelor financiare la nivel global, putem spune ca este un randament bun, insa raportand la inflatie - care in perioada august-decembrie a fost de 4,2% - randamentul este practic sub asteptari.
Fondurile de pensii facultative au avut in acest an cea mai buna performanta in trimestrul II, cand au obtinut un randament de 1,47%. In schimb, trimestrul III a fost cel mai putin favorabil, randamentul coborand la numai 0,38%.
OTP Strateg a generat cele mai mari castiguri din piata in acest an, valoarea unitatii de fond crescand cu 48,14%, dupa ce in primele luni de la lansare a pierdut 55,2%.
BCR Prudent a oferit clientilor sai un randament de 4% dupa 9 luni, iar ING Optim si ING Clasic - 3,8% si respectiv 3,4%.
Fondurile administrate de Allianz-Tiriac au inregistrat scaderi ale valorii unitatii de fond, AZT Moderato si AZT Vivace avand randamente negative (-3,64% si respectiv -3,88%).
La numai 3 luni de la lansare, Raiffeisen Acumulare a pierdut 1,03%.
Daca la inceputul lunii ianuarie, ING avea o cota de piata de 18,2%, la sfarsitul lunii septembrie, detinea 36,2% din activele nete totale din piata, reprezentand peste 21 milioane de lei.
Dublarea cotei de piata se datoreaza, in principal, fondului ING Optim, care administreaza 20% din activele nete totale din piata.
In schimb, BCR Prudent a inregistrat un declin, pierzand primul loc. La inceputul anului curent, fondul avea o cota de piata impresionanta de 50%, pentru ca in prezent sa detina in jur de 30%.
Dupa primele noua luni ale anului, piata pensiilor private facultative a acumulat peste 70.000 de participanti, astfel ca in total numarul lor a trecut de 125.000.
Cele mai multe persoane s-au indreptat spre fondul ING Optim, care a reusit sa atraga 31.000 de participanti. De asemenea, BCR Prudent a adunat 29.000 de participanti. In schimb, OTP Strateg a adunat doar 308 clienti, iar Concordia Moderat, administrat de Asirom-Concordia, a acumulat in prima luna de activitate 119 persoane.
In prezent, suma medie acumulata in cont de participanti este de aproximativ 470 de lei. Cel mai mult au strans clientii fondului BCR Prudent, care detin in medie 595 de lei, fata de 360 lei - la OTP Strateg.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News