top banner

Operatiunile bancare au cele mai mari comisioane in Europa de Est

08 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Tarile europene care nu au adoptat euro inregistreaza cele mai mari comisioane bancare din lume. Aici, un client plateste cu 50% mai mult decat un german sau un francez pentru utilizarea serviciilor bancare uzuale. In plus, daca la nivel global se inregistreaza o tendinta de scadere, in Europa de Est, nivelul comisioanelor a crescut.
 
Cele mai mici comisioane bancare la nivel global se intalnesc in zona Asia-Pacific, urmata de America de Nord, conform studiului World Retail Banking Report 2009, elaborat de Capgemini.
 
In Asia, un utilizator activ plateste in medie 70 euro pe an pentru operatiuni derulate la ghiseu, in timp ce in America de Nord, comisioanele medii platite intr-un an ajung la 75 euro.
 
Europenii suporta, in schimb, cele mai ridicate comisioane. In zona euro, un utilizator activ de servicii bancare plateste 78 euro pe an daca prefera sa se duca la ghiseu si 61,8 euro daca utilizeaza internetul.
 
In tarile europene care nu au adoptat inca moneda unica, comisioanele bancare ajung pana la 118 euro pe an pentru operatiuni derulate la ghiseu si la 64,5 euro daca operatiunile se deruleaza in principal prin internet banking. Aceasta este singura zona luata in calcul de Capgemini unde nivelul comisioanelor a inregistrat o crestere in 2008.
 

Bancile romanesti taxeaza puternic utilizarea numerarului

 
In Romania, structura comisioanelor percepute de banci este apropiata de cea din Cehia sau Polonia.
 
Astfel, 39% din comisioanele incasate anual reprezinta taxe pentru utilizarea numerarului, precum retrageri de la ATM sau retrageri de la ghiseu. Acesta este unul dintre cele mai mari procente la nivel global.
 
In zona euro si Asia, comisioanele aferente utilizarii numerarului sunt in medie de 7%, cele mai mari niveluri fiind inregistrate in Spania (28%) si Germania (17%).
 
"In zona non euro, bancile au scazut comisioanele pentru retragerile de numerar de la propriile ATM-uri, dar au majorat comisioanele percepute pentru retragerile de la ATM-urile altor institutii", se arata in raportul Capgemini.
 
In afara de utilizarea numerarului, bancile romanesti isi obtin mare parte din venituri si din taxarea conturilor curente si a operatiunilor de plata. Fiecare reprezinta cate 30% din totalul comisioanelor incasate de banci pentru conturile curente.
 

Competitia va reduce comisioanele si in Romania

 
Criza financiara inregistrata la nivel global isi va produce cat de curand efectele si in privinta costurilor percepute de banci.
 
"Nu anticipez neaparat o scadere puternica a comisioanelor in zona non euro, dar bancile nu vor mai putea sa le creasca", a precizat Gregor Erasim, director Financial Services pentru Europa de Est in cadrul Capgemini.
 
Daca in cazul creditelor, costul finantarii inregistreaza o tendinta de ascensiune, bancile vor fi nevoite sa scada comisioanele pentru a atrage noi clienti si pentru restul produselor oferite.
 
"Se va observa o sensitivitate mai mare la costuri a consumatorului", a mai adaugat Erasim.
 
El a adus in discutie reducerea interesului consumatorilor pentru produsele bancare in aceste momente de criza, motiv pentru care institutiile bancare trebuie sa vina cu oferte mult mai competitive.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul