top banner

Fondurile de pensiile facultative s-au pus la adapost in obligatiuni

22 Octombrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Fondurile de pensii facultative au preferat in ultimul trimestru sa investeasca in obligatiuni municipale si de stat. Investitia in actiuni a fost neglijata de majoritatea fondurilor, ca urmare a scaderilor bursiere de proportii inregistrate in ultima vreme.
 
La sfarsitul lunii septembrie, administratorii fondurilor de pensii private facultative se concentrau pe investitiile in obligatiuni de stat. Peste 66% din activele nete totale acumulate sunt investite in acest instrument financiar deoarece ofera cea mai mare siguranta.
 
Depozitele bancare ocupa 13,7% din investitii, in timp ce sumele alocate pentru investitii in obligatiuni corporative reprezinta 12,4% din activul net total.
 
Ponderea investitiilor in actiuni a scazut treptat, incepand cu luna mai. In prezent, administratorii investesc in medie 5,8% din active in actiuni, dupa ce in luna mai 2008, aceste plasamente atingeau o cota de aproape 10% din portofoliu.
 

BCR si OTP sunt mai prudente

 
Cele mai prudente fonduri sunt OTP Strateg si BCR Prudent, care au ales sa investeasca doar in obligatiuni de stat si municipale si in depozite bancare. OTP investeste 85% din activul net total in obligatiuni, restul de 15% fiind depozite bancare. Aceeasi politica o are si BCR.
 
Obligatiunile corporative reprezinta si ele un instrument sigur, dar care aduc un randament mai bun decat titlurile de stat. Fondurile administrate de Allianz Tiriac Pensii Private, AZT Moderato si AZT Vivace au cea mai mare expunere pe acest tip de investitii. Aproximativ 24% din activele acumulate de acestea sunt plasate in obligatiuni corporative.
 

Fondurile se feresc de actiuni

 
Scaderile importante de la bursa i-au determinat pe administratorii de fonduri de pensii facultative sa se fereasca pentru moment de astfel de plasamente. Totusi, investitia in actiuni pe termen lung ar putea contribui considerabil la randamentele obtinute de fondurile de pensii.
 
Fondul cu expunerea cea mai mare pe piata bursiera este AZT Vivace care a investit 779.000 lei – 13% din activul net - in actiuni cotate la BVB.
 
Topul fondurilor cu afinitate ridicata la risc este completat de ING Clasic si Raiffeisen Acumulare, care au optat pentru investitii de 8-9% din active in actiuni listate.
 
AZT Moderato si AZT Vivace sunt singurele fonduri din piata care detin titluri de participare la fondurile mutuale. Investitia se ridica la 4% din activul net.
 
Merita semnalat ca fondurilor de pensii nu s-au axat doar pe instrumentele oferite de piata interna. Aproximativ 10% din activele nete au fost plasate in obligatiuni corporative, emise de companii din Uniunea Europeana.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia