Fondurile de pensii facultative au preferat in ultimul trimestru sa investeasca in obligatiuni municipale si de stat. Investitia in actiuni a fost neglijata de majoritatea fondurilor, ca urmare a scaderilor bursiere de proportii inregistrate in ultima vreme.
La sfarsitul lunii septembrie, administratorii fondurilor de pensii private facultative se concentrau pe investitiile in obligatiuni de stat. Peste 66% din activele nete totale acumulate sunt investite in acest instrument financiar deoarece ofera cea mai mare siguranta.
Depozitele bancare ocupa 13,7% din investitii, in timp ce sumele alocate pentru investitii in obligatiuni corporative reprezinta 12,4% din activul net total.
Ponderea investitiilor in actiuni a scazut treptat, incepand cu luna mai. In prezent, administratorii investesc in medie 5,8% din active in actiuni, dupa ce in luna mai 2008, aceste plasamente atingeau o cota de aproape 10% din portofoliu.
BCR si OTP sunt mai prudente
Cele mai prudente fonduri sunt OTP Strateg si BCR Prudent, care au ales sa investeasca doar in obligatiuni de stat si municipale si in depozite bancare. OTP investeste 85% din activul net total in obligatiuni, restul de 15% fiind depozite bancare. Aceeasi politica o are si BCR.
Obligatiunile corporative reprezinta si ele un instrument sigur, dar care aduc un randament mai bun decat titlurile de stat. Fondurile administrate de Allianz Tiriac Pensii Private, AZT Moderato si AZT Vivace au cea mai mare expunere pe acest tip de investitii. Aproximativ 24% din activele acumulate de acestea sunt plasate in obligatiuni corporative.
Fondurile se feresc de actiuni
Scaderile importante de la bursa i-au determinat pe administratorii de fonduri de pensii facultative sa se fereasca pentru moment de astfel de plasamente. Totusi, investitia in actiuni pe termen lung ar putea contribui considerabil la randamentele obtinute de fondurile de pensii.
Fondul cu expunerea cea mai mare pe piata bursiera este AZT Vivace care a investit 779.000 lei – 13% din activul net - in actiuni cotate la BVB.
Topul fondurilor cu afinitate ridicata la risc este completat de ING Clasic si Raiffeisen Acumulare, care au optat pentru investitii de 8-9% din active in actiuni listate.
AZT Moderato si AZT Vivace sunt singurele fonduri din piata care detin titluri de participare la fondurile mutuale. Investitia se ridica la 4% din activul net.
Merita semnalat ca fondurilor de pensii nu s-au axat doar pe instrumentele oferite de piata interna. Aproximativ 10% din activele nete au fost plasate in obligatiuni corporative, emise de companii din Uniunea Europeana.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News