top banner

Analistii se asteapta la o revenire a leului

12 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Cursul a atins un nou maxim istoric, batand recordul inregistrat in ianuarie 2004. Analistii considera ca ar trebui sa vedem in perioada urmatoare o corectie destul de importanta a cursului. La fel s-a intamplat anul trecut si cu zlotul polonez, care si-a temperat ulterior deprecierea fata de euro.
 
Leul s-a depreciat puternic in primele zile ale anului, depasind cu mult pragul de 4 lei/euro. Mai mult, cursul fixat de BNR a batut recordul istoric inregistrat pe 6 ianuarie 2004, cand un euro valora 4,1438 lei.
 

Depreciere speculativa

 
Pe 9 ianuarie 2008, moneda unica europeana este cotata in raport cu leul la 4,2127. Analistii au previzionat aceasta cadere a leului inca din ultima luna a anului precedent, insa valorile din prezent erau estimate ca se vor atinge abia la sfarsitul primului trimestru din 2009.
 
“Este o depreciere bazata pe un sentiment negativ ce se manifesta la nivel regional”, afirma Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
 
De la inceputul anului, in doar cinci sedinte de tranzactionare, leul a pierdut mai mult de 5%.
 
Moneda nationala a suferit si sufera in continuare din cauza contextului economic nefavorabil, dar si din pricina unor speculatii, sustine Lucian Anghel, economist sef la BCR.
 
Florian Libocor, analist la BRD, spune ca “deprecierea a avut loc intr-un interval scurt de timp, fara sa fi fost publicate date economice fundamentale. Cred ca mecanismul acestei deprecieri este preponderent speculativ”.
 

BNR sta la cutie

 
La inceputul acestui an, BNR a preferat sa stea in expectativa, lasand cursul liber.
 
“Leul a pierdut mult, insa BNR nu a avut un curs tinta niciodata. Obiectivul BNR este acela de a evita miscari bruste care dezechilibreaza piata”, spune Ionut Dumitru.
 
Libocor afirma ca “BNR practica regimul de tintire a inflatiei si nu a cursului de schimb”. Insa, nu trebuie uitat ca rata inflatiei depinde intr-o mare masura si de cursul de schimb, deoarece majoritatea preturilor la utilitati si bunuri sunt exprimate in euro.
 

Este asteptata o scadere a cursului

 
Pe piata interbancara, cursul a ajuns vineri la pragul de 4,24 lei/euro si da semne ca nu se opreste aici.
 
“Cu cat va continua mai mult aceasta tendinta, cu atat o corectie devine tot mai probabila. Eu cred ca va fi o corectie destul de importanta in favoarea leului”, apreciaza Lucian Anghel.
 
Deprecieri importante au suferit si alte monedele din regiune, insa trendul de crestere al cursului euro-leu a fost mult mai abrupt.
 
Si zlotul polonez a avut aceeasi traiectorie anul trecut. Spre sfarsitul lui 2008, zlotul a cazut puternic in raport cu euro, pentru ca in ultima perioada sa revina in proximitatea valorii de 4 zloti/euro, spune Dumitru.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta