Unul dintre primii pasi pe care o persoana trebuie sa ii faca in momentul in care doreste contractarea unui credit auto este alegerea atenta a perioadei de rambursare. Desi extinderea numarului de rate face ca efortul finaciar sa para mai scazut, in realitate acest lucru majoreaza semnificativ costul creditului.
Pentru a permite unui numar cat mai mare de clienti sa se califice pentru un imprumut, cateva banci au inceput sa ofere finantari pe perioade mai mari de 7 ani, ajungandu-se chiar pana la 10 ani. Alegand o perioada mare de finantare, rata lunara scade considerabil, facand posibila achizitionarea autoturismului dorit chiar daca persoana respectiva nu beneficiaza de un salariu foarte mare. Acest tip de finantare are insa dezavantajele sale.
Chiar daca rata lunara scade destul de mult comparativ cu cea corespunzatoarea unui credit pe 3 sau pe 5 ani, dobanda platita se acumuleaza in timp, ajungandu-se chiar la plata unei dobanzi totale de 50% din suma imprumutata. Pentru a evidentia aceste aspecte vom considera un credit pentru un autoturism in valoare de 15.000 de euro, rambursat in 5, 7 si respectiv 10 ani.
In cazul alegerii unei perioade de finantare de 10 ani, corespunzatoare unui credit de 15.000 de euro, cele mai bune oferte in functie de DAE ridica suma de rambursat undeva in jurul valorii de 22.500 de euro, la o rata lunara de aproximativ 180 de euro. Astfel, dobanda totala pe care clientul trebuie sa o plateasca este egala cu 50% din suma contractata.
Scaderea perioadei de finantare la 7 ani determina in primul rand cresterea ratei lunare in jurul valorii de 240 de euro, deci cu 30% mai mult decat in cazul precedent. In schimb, suma totala de rambursat scade cu aproximativ 11%, ajungand la aproximativ 20.000 de euro.
Cea mai mica suma totala de rambursat corespunde in mod logic celei mai mici perioade de finantare, si anume cea de 5 ani, ajungand la un valoare medie de 18.700 de euro. Intr-adevar, datorita numarului mai mic de rate, valoarea acestora va creste, atingand valoarea de 300 de euro lunar. Dobanda totala in acest caz se ridica la aproximativ 25% din suma dorita.
In concluzie, alegerea perioadei de finantare trebuie facuta raportandu-ne la suma pe care putem sa o rambursam lunar astfel incat sa nu afectam simtitor bugetul personal, la valoarea masinii dorite si, nu in ultimul rand, la perioada pe parcursul careia suntem dispusi sa folosim respectivul autoturism. In general, sunt recomandate perioadele medii de finantare, intre 4 si 5 ani. Extinderea termenului de rambursare la 7 sau la 10 ani nu prea este profitabila, din cauza valorii mari a dobanzii totale. In plus, se poate ajunge in situatia cand dupa 5 ani, masina valoreaza mai putin decat suma ramasa de rambursat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News