top banner

Fondurile de pensii asteapta momentul potrivit pentru a investi la bursa

04 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Chiar daca actiunile cotate la bursa fac cu ochiul investitorilor, fondurile de pensii nu se grabesc sa intre in piata si asteapta semnale clare de revenire a bursei. Plasamentele preferate in prezent sunt cele care ofera randamente mai mici, dar care prezinta siguranta mai mare.
 
In ultimul trimestru, fondurile de pensii au evitat sa investeasca in actiuni, ferindu-se astfel de efectele negative ale crizei financiare la nivel global.
 
Daca in luna mai, fondurile de pensii private obligatorii investeau 9,5% din activul total net in actiuni cotate la BVB, ponderea a coborat in luna octombrie pana la nivelul de 2%.
 
“Pe termen mediu si lung, toate cele trei fonduri de pensii private administrate de Allianz-Tiriac Pensii Private vizeaza o detinere de actiuni in limitele prospectelor fondurilor. Pe termen scurt, insa, pe fondul crizei financiare si efectelor sale, nu ne grabim cu investitiile in actiuni”, a declarat Crinu Andanut, presedinte la Allianz-Tiriac Pensii Private.
 
Pentru a se putea proteja de investitiile purtatoare de risc, administratorii au cerut prin intermediul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) relaxarea temporara ale limitelor investitionale in instrumente ferite de criza, cum sunt titlurile de stat.
 
Crinu Andanut spune ca aceasta derogare de la normele CSSPP va fi utilizata in beneficiul participantilor la fondurile de pensii private, atat obligatorii cat si facultative.
 

Administratorii se tem ca actiunile ar putea scadea si mai mult

 
Volatilitatea ridicata a pietei de capital romanesti aduce oportunitati foarte bune investitorilor. In momentul de fata, bursa a cazut cu peste 80%, motiv pentru care investitorii institutionali ar putea lua in calcul investitia in actiuni cotate, insa cu asumarea unor riscuri mari. 
 
“Ne vom asuma doar riscuri calculate si vom reintra pe piata de capital la momentul potrivit. Doar pentru ca o actiune pare ieftina azi, nu inseamna ca nu se poate sa vedem in continuare ieftinirea ei. Astfel, o vom putea cumpara mai ieftin maine”, a adaugat Andanut.
 
“In general, se observa ca fondurile de pensii obligatorii au in medie o expunere procentuala mica in actiuni. Cu siguranta ca actiunile ar putea reprezenta o oportunitate, insa si riscurile sunt foarte mari in momentul de fata”, afirma Emilia Bunea, director general, ING Fond de Pensii.
 
ING Fond de Pensii detine o pondere de 4,7% din activul net in actiuni, ocupand locul doi in acest top dupa fondul administrat de BRD – 9,2%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia