top banner

Cursul de schimb se calmeaza

22 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Cursul euro-leu s-a stabilizat in ultima saptamana, intrand intr-un interval de variatie de 4,30-4,35. Analistii considera ca leul va ramane pe termen scurt la aceste valori, insa riscul ca moneda nationala sa continue sa se deprecieze nu a disparut inca.
 
Dupa o perioada de continua depreciere a leului, cursul s-a stabilizat pe piata valutara. Un euro a ajuns sa valoreze peste 4,3 lei, atingand cote la care nimeni nu se gandea in urma cu un an.
 
“Deprecierea agresiva leului poate fi explicata de perceptia investitorilor asupra riscului. Leul este o moneda riscanta, iar atunci cand pietele sunt volatile, investitorii ies de pe pietele cu risc mare”, explica un analist din piata. Leul a pierdut in raport cu moneda unica europeana aproximativ 8,5% in 2009.
 
“Pe actualele fundamente macroeconomice, cursul a cazut de la 3,7 lei/euro pana la 4,34 lei/euro. Cred ca nivelurile la care se afla cursul acum cuprind toate informatiile fundamentale din economie”, spune Aurelian Mihailescu, dealer Raiffeisen Bank.
 

Leul s-a miscat in ton cu regiunea

 
Nu numai leul a avut de suferit in ultimele luni. Si restul monedelor din regiune au pierdut intens. Forintul unguresc a cazut de la debutul lui 2009 cu peste 7,1%, iar coroana ceha cu 6,2%.
 
In conditiile in care economia Poloniei este mai stabila decat cele din regiune, zlotul polonez a pierdut in raport cu euro doar 5,3%.
 
Aceasta perioada de depreciere pare ca a luat sfarsit, monedele din economiile emergente reusind sa franeze avansul euro.
 
“Deprecierea suferita de monedele regionale a fost foarte intensa intr-un timp foarte scurt si cred ca era momentul sa se opreasca. Cred ca nivelul de 4,34 - 4,35 lei/euro va reprezenta un maxim al cursului euro/leu in urmatoarea perioada”, apreciaza Aurelian Mihailescu.
 

Ce urmeaza pentru leu?

 
Dupa aproape doua saptamani de depreciere, leul a dat semne de stabilizare, iar cursul a ramas in proximitatea valorii de 4,3 lei/euro.
 
“Va urma o perioada de calm pentru leu sau cel putin ma astept ca moneda nationala sa nu se mai deprecieze intr-un ritm alert. Oricum urmeaza sa se faca platile catre bugetul de stat si sa vedem o crestere a cererii de lei”, completeaza Aurelian Mihailescu.
 
In schimb, exista si analisti care vad in stabilizarea cursului influenta Bancii Nationale si care cred ca leul va mai avea de pierdut in raport cu euro in orizontul apropiat.
 
“Tendinta leului este una de depreciere. Insa, daca guvernul vine cu un program credibil care sa corecteze dezechilibrele bugetare, atunci s-ar putea sa vedem o stopare in deprecierea monedei nationale”, apreciaza Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta