Cursul euro-leu s-a stabilizat in ultima saptamana, intrand intr-un interval de variatie de 4,30-4,35. Analistii considera ca leul va ramane pe termen scurt la aceste valori, insa riscul ca moneda nationala sa continue sa se deprecieze nu a disparut inca.
Dupa o perioada de continua depreciere a leului, cursul s-a stabilizat pe piata valutara. Un euro a ajuns sa valoreze peste 4,3 lei, atingand cote la care nimeni nu se gandea in urma cu un an.
“Deprecierea agresiva leului poate fi explicata de perceptia investitorilor asupra riscului. Leul este o moneda riscanta, iar atunci cand pietele sunt volatile, investitorii ies de pe pietele cu risc mare”, explica un analist din piata. Leul a pierdut in raport cu moneda unica europeana aproximativ 8,5% in 2009.
“Pe actualele fundamente macroeconomice, cursul a cazut de la 3,7 lei/euro pana la 4,34 lei/euro. Cred ca nivelurile la care se afla cursul acum cuprind toate informatiile fundamentale din economie”, spune Aurelian Mihailescu, dealer Raiffeisen Bank.
Leul s-a miscat in ton cu regiunea
Nu numai leul a avut de suferit in ultimele luni. Si restul monedelor din regiune au pierdut intens. Forintul unguresc a cazut de la debutul lui 2009 cu peste 7,1%, iar coroana ceha cu 6,2%.
In conditiile in care economia Poloniei este mai stabila decat cele din regiune, zlotul polonez a pierdut in raport cu euro doar 5,3%.
Aceasta perioada de depreciere pare ca a luat sfarsit, monedele din economiile emergente reusind sa franeze avansul euro.
“Deprecierea suferita de monedele regionale a fost foarte intensa intr-un timp foarte scurt si cred ca era momentul sa se opreasca. Cred ca nivelul de 4,34 - 4,35 lei/euro va reprezenta un maxim al cursului euro/leu in urmatoarea perioada”, apreciaza Aurelian Mihailescu.
Dupa aproape doua saptamani de depreciere, leul a dat semne de stabilizare, iar cursul a ramas in proximitatea valorii de 4,3 lei/euro.
“Va urma o perioada de calm pentru leu sau cel putin ma astept ca moneda nationala sa nu se mai deprecieze intr-un ritm alert. Oricum urmeaza sa se faca platile catre bugetul de stat si sa vedem o crestere a cererii de lei”, completeaza Aurelian Mihailescu.
In schimb, exista si analisti care vad in stabilizarea cursului influenta Bancii Nationale si care cred ca leul va mai avea de pierdut in raport cu euro in orizontul apropiat.
“Tendinta leului este una de depreciere. Insa, daca guvernul vine cu un program credibil care sa corecteze dezechilibrele bugetare, atunci s-ar putea sa vedem o stopare in deprecierea monedei nationale”, apreciaza Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News