Plata cu cardul la comerciatii va ajunge sa fie folosita in Romania la fel de intens ca in Occident abia peste 10 ani, se arata intr-un sondaj realizat in randul comunitatii bancare de catre portalul financiar NoCash.ro. Masura cu cel mai mare impact pozitiv asupra gradului de utilizare a cardurilor este cresterea retelei de acceptare.
Conform sondajului, 68% dintre respondenti apreciaza ca ponderea angajatilor care isi primesc drepturile salariale pe card (in total personal angajat) este de maximum 70%. Daca luam in calcul faptul ca sunt 4,7 milioane de salariati in Romania, aceasta inseamna ca in piata se manifesta inca un potential de 1,4 milioane de clienti pe carduri de debit – exclusiv din randul populatiei ocupate.
Repondentii sunt de acord ca masura cu cel mai mare impact pozitiv asupra gradului de utilizare a cardurilor, atat in mediul urban (20 raspunsuri) cat si in cel rural (15 raspunsuri), este cresterea retelei de acceptare. Urmatoarea masura, de asemenea valabila in ambele medii, vizeaza o promovare mai agresiva a produselor de card. Incepand cu masura numarul trei, opiniile se diferentiaza astfel ca pentru mediul urban avem generalizarea programelor de loialitate pe carduri in vreme ce pentru mediul rural se propune eliminarea comisionului de retragere us-on-us la ATM/POS.
60% dintre cei care au raspuns la chestionar considera ca reteaua de ATM-uri va creste cu maximum 70% in urmatorii cinci ani, in vreme ce peste 70% dintre respondenti apreciaza ca reteaua de POS-uri va creste cu cel putin 75%, in aceeasi perioada de timp.
In privinta tendintelor manifestate in piata, sondajul a identificat cel putin patru:
1. Migrarea creditului de consum pe card
Cardul va juca un rol din ce in ce mai important in ceea ce priveste creditul de consum acordat populatiei. Peste o treime (38%) dintre cei care au raspuns acestui chestionar sunt de parere ca migrarea creditului de consum pe card in urmatorii cinci ani este probabila sau foarte probabila.
2. Inlocuirea completa a cardurilor cu banda magnetica
Din 30 de respondenti, 83% previzioneaza ca, la un moment dat, cardurile cu banda magnetica de pe piata romaneasca vor fi inlocuite integral de cardurile cu cip sau alte echipamente (telefon mobil, ceas, etc.) cu cip incorporat. Toti cei care au raspuns afirmativ la aceasta intrebare, sunt de acord cu faptul ca intr-un interval de timp de maxim 20 de ani, cardul cu cip va inlocui cardul cu banda magnetica. 65% dintre cei care s-au exprimat cred ca acest lucru se va intampla in urmatorii 5-7 ani.
3. Relaxarea conditiilor
Aparitia in piata cardurilor a tot mai multor jucatori nebancari nu este de natura sa ingrijoreze, desi respondentii sunt de acord ca acest lucru va inaspri concurenta. Principalul efect va ramane cel de dezvoltare a pietei. Este pentru prima oara cand piata in ansamblul ei considera ca prezenta IFN-urilor nu reprezinta o concurenta neloiala ci din contra, una benefica. Aceasta este in fapt, urmarea fireasca a intrarii in vigoare a Regulamentului BNR nr. 6/2006 care prevede aceleasi conditii de desfasurare a activitatii atat pentru IFN-uri cat si pentru institutiile de credit. De asemenea, 80% dintre respondenti apreciaza ca unul dintre efectele cresterii numarului de emitenti nebancari va conduce la o relaxare in relatia cu clientela: pe de-o parte, fata de posesori, vom asista la o relaxare a conditiilor de emitere iar pe de alta parte, fata de comercianti, vom asista la o diminuare a comisioanelor de acceptare.
4. Utilizarea cardurilor cu preponderenta la comercianti
In privinta cresterii gradului de utilizare a cardurilor pentru efectuarea de cumparaturi de la comercianti, 40% dintre respondenti apreciaza ca vom ajunge la utilizarea cu preponderenta a cardurilor la comercianti in maxim 7 ani in vreme ce 60% considera ca acest lucru nu se va obtine decat dupa sapte ani. Aproape o cincime din cei care si-au exprimat opinia este mai degraba pesimista, apreciind ca romanul va avea un comportament pe card similar cu al unui occidental la nivelul UE abia dupa 10 ani.
Cine pune frane cardurilor?
In privinta cresterii gradului de utilizare a cardurilor pentru efectuarea de cumparaturi la comercianti, 40% dintre respondenti apreciaza ca vom ajunge la utilizarea cu preponderenta a cardurilor la comercianti in maxim 7 ani, in vreme ce 60% considera ca acest lucru nu se va obtine decat dupa 7 ani. Aproape o cincime din cei care si-au exprimat opinia , este mai pesimista, apreciind ca romanul va avea un comportament pe card similar cu al unui occidental la nivelul UE abia dupa 10 ani.
Legat de obstacolele in calea dezvoltarii platilor electronice, principalul obstacol continua sa ramana mentalitatea pro-numerar a romanului. Pe urmatoarele doua locuri se situeaza infrastructura deficitara a terminalelor de acceptare a cardurilor si procentul foarte mare al populatiei care traieste in mediul rural – 45%.
Sondajul a fost efectuat de NOCASH in randul bancilor emitente pentru a identifica tendintele ce se manifesta pe piata financiar-bancara, asa cum sunt ele percepute de catre reprezentantii bancilor. De asemenea, la sondaj au mai participat si reprezentanti ai altor institutii precum organizatiile internationale de plata, procesatori de carduri, furnizori de infrastructura pentru piata cardurilor, emitenti IFN-uri si Biroul de Credit. Sondajul s-a desfasurat in perioada 20 ianuarie - 29 februarie iar la el au participat 31 de respondenti din structurile de conducere ale institutiilor sus amintite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News