top banner

Doar 5 fonduri de pensii respecta cerintele legale de transparenta

17 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Administratorii fondurilor de pensii sunt obligati sa afiseze pe site date referitoare la activele fondurilor, randamente si situatia investiilor. Din cele 23 de fonduri de pensii private, doar 5 dintre acestia s-au conformat normelor CSSPP. Raportul semestrial si situatia investitiilor sunt principalele obligatii nerespectate de administratori.
 
Administratorii fondurilor de pensii private - atat facultative cat si obligatorii - sunt obligati conform prevederilor legale emise de CSSPP sa publice permanent pe propriul website informatii cu privire la propria activitate.
 
Conform Normelor CSSPP nr. 4 si 5 din 2008 privind obligatiile de raportare si transparenta, administratorii trebuie sa publice pe pagina de web urmatoarele informatii:
 
  • Raportari anuale si semestriale cu privire la situatia contabila a fondului (in maxim 5 zile de la trimiterea lor catre Comisie) ;
  • Rentabilitatea trimestriala a fondului (in maxim 15 zile lucratoare de la incheierea trimestrului) ;
  • Situatia lunara a investitiilor (pana pe 30 a lunii urmatoare)
  • Valoarea activului total, a valorii unitare a activului net, a numarului de unitati de fond si a numarului de participanti (saptamanal, in fiecare zi de marti pana la ora 15.00).
 

Rapoartele periodice lipsesc de multe ori

 
Raportul anual este, in general, prezent pe toate site-urile administratorilor. In schimb, cel semestrial nu este de multe ori disponibil pentru public.
 
Desi ne aflam in luna noiembrie, o serie de administratori nu au publicat inca pe site raportul pentru primul semestru din acest an – Fondul de Pensii ING, ING Optim si ING Clasic, Prima Pensie, Bancpost Fond de Pensii si KD Fond de Pensii.
 
Fiind lansate in a doua jumatate a anului 2008, fondurile Concordia Moderat si Raiffeisen Acumulare nu sunt inca obligate sa publice rapoarte contabile.
 

Situatia detaliata a investitiilor este greu de gasit

 
Situatia detaliata a investitiilor nu este nici ea prezentata intotdeauna. Astfel, doar cinci fonduri respecta aceasta obligatie – BCR Prudent, BT Aegon, OTP Strateg, Fondul de Pensii OTP si Aviva Pensia Mea.
 
In cazul fondurilor de pensii facultative administrate de ING, situatia nu a mai fost actualizata din luna iulie, in timp ce Prima Pensie nu si-a mai actualizat situatiile din luna august.
 
Celelalte fonduri publica fie doar o forma simplificata a investitiilor, conform vechii norme CSSPP, fie doar situatia activelor si obligatiilor.
 
Rentabilitatea trimestriala este afisata pe majoritatea site-urilor, exceptie facand Bancpost si KD, care de altfel sunt cele mai deficitare site-uri.
 
Obligatia de a publica informatii saptamanale despre evolutia activelor este respectata de majoritatea administratorilor de fonduri. Exceptie fac Bancpost Pensii care nu publica numarul participantilor si KD Fond de Pensii care ofera aceste informatii neactualizate din data de 30 octombrie.
 
Analizand piata in ansamblu, se observa ca doar 5 din cele 23 de fonduri de pensii respecta toate prevederile CSSPP cu privire la obligatiile de raportare si transparenta.
 
BCR Prudent, BT Aegon, Aviva Pensia Mea, OTP Fond de Pensii si OTP Strateg pun la dispozitia propriilor participanti informatii integrale legate de propria activitate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia