top banner

Euro nu va scadea sub 4 lei pe termen scurt

10 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Cursul de schimb s-a stabilizat in intervalul de variatie 4,20 – 4,33 lei/euro. Analistii considera ca leul va ramane si in perioada urmatoare peste pragul de 4 lei/euro, chiar daca bugetul de stat aprobat de guvern ar putea da semnale pozitive, in favoarea leului. 
 
Dupa deprecierea consistenta suferita la inceputul anului, cursul a reusit sa se stabilizeze sub pragul de 4,3 lei/euro.
 
Unii analisti au pus stabilizarea leului pe seama bancii centrale, iar altii sunt de parere ca nivelurile intre care variaza moneda nationala reflecta realitatea economica a Romaniei.
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a atras recent atentia asupra importantei cursului de schimb pentru economie. “Interesul Romaniei este sa asigure o minima stabilitate a cursului, in conexiune cu indicatorii fundamentali”, a subliniat Isarescu.
 
Seful BNR a declarat ca stabilitatea cursului depinde mult de increderea investitorilor in economia romaneasca.
 

Presiunile de depreciere se mentin

 
Analistii BCR considera ca presiunile de depreciere a leului nu se vor reduce in urmatoarele luni. Ei cred ca evolutia cursului se va incadra in continuare peste pragul de 4 lei/euro, apreciind ca banca centrala va ramane fidela regimului de flotare controlata a leului.
 
“Este posibil sa vedem o revenire a leului dupa o lunga perioada de depreciere, dar eu cred ca pe termen scurt cursul va sta peste 4 lei/euro”, apreciaza Doru Gavrila, dealer la Raiffeisen Bank.
 
Intre timp, guvernul a aprobat bugetul pe 2009, in conditiile unui deficit bugetar (diferenta dintre venituri bugetare si cheltuieli bugetare) de doar 2% din PIB.
 
Analistii spun ca o eventuala restructurare a creditelor, capitalizarea bancilor, incheierea unui acord de finantare cu o institutie financiara europeana si continuarea politicii de relaxare a conditiilor de creditare ar putea sa readuca increderea investitorilor in moneda nationala.
 
Economistii Raiffeisen Austria sunt de parere ca BNR va continua sa controleze evolutia leului. "Credem ca stabilitatea financiara este principalul obiectiv al BNR. In afara de interventiile indirecte pe piata valutara, BNR a utilizat si controlul lichiditatilor pentru a atenua presiunile de depreciere a leului", spune Martin Stelzeneder, analist in cadrul Raiffeisen Austria. El se asteapta ca BNR sa actioneze in continuare pentru limitarea deprecierii leului.
 
Analistii Raiffeisen previzioneaza pentru sfarsitul primului trimestru (martie 2009) un curs de 4,3 lei/euro, pentru ca apoi acesta sa scada treptat pana la 4,1 lei/euro in decembrie 2009.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta