top banner

CSSPP a obligat fondurile de pensii sa fie mai transparente

26 Noiembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

In urma sesizarii Conso.ro, CSSPP a efectuat o investigatie pentru a verifica in ce masura fondurile de pensii respecta cerintele de transparenta, fortand administratorii sa se conformeze. In plus, Comisia intentioneaza sa modifice normele emise, astfel incat obligatiile administratorilor sa fie mai bine conturate.
 
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ia in calcul modificarea prevederilor cu privire la datele, forma, periodicitatea si modul de accesare a informatiilor pe care fondurile de pensii trebuie sa le ofere participantilor.
 
Aceasta decizie are loc dupa sesizarea trimisa de Conso.ro catre CSSPP care avea la baza nerespectarea Normelor nr.4 si nr.5 din 2008 de catre administratorii de fonduri de pensii private.
 

Rapoartele semestriale au devenit publice

 
In urma investigatiei efectuate de Departamentul de reglementare al CSSPP, a rezultat ca sase din cei 21 de administratori nu aveau postate pe site rapoartele financiare periodice.
 
Raportul semestrial lipsea de pe site-urile a patru dintre administratori – ING Fond de Pensii, ING Asigurari de Viata, Prima Pensie si AIG Pensii. In plus, doi dintre administratori au omis si publicarea rapoartelor anuale aferente anului 2007 – KD Fond de Pensii si Bancpost Fond de Pensii.
 
In consecinta, CSSPP a transmis atentionari tuturor celor sase administratori solicitand si motivele nerespecatrii obligatiilor prevazute de normele in vigoare.
 
Unii dintre administratori au motivat nepublicarea rapoartelor financiare periodice prin faptul ca in lege nu se precizeaza pentru ce perioada de timp acestea trebuie mentinute pe site. De aceea, CSSPP considera ca este necesara stabilirea unor prevederi pentru mentinerea acestora permanent pe site.
 
Un caz aparte il reprezinta Bancpost Pensii, care a acuzat unele probleme tehnice in ceea ce priveste site-ul propriu.
 
Ca urmare a atentionarii transmise de CSSPP, toate societatile in cauza s-au conformat referitor la postarea pe site-urile proprii a rapoartelor financiare.
 

Situatia investitiilor ramane temporar simplificata

 
Pana la modificarea celor doua norme, CSSPP a acceptat raportarea de catre administratori a situatiei investitiilor intr-o forma simplificata. Totusi, unii dintre acestia publica in continuare o situatie detaliata.
 
In ceea ce priveste rata de rentabilitate trimestriala, CSSPP a precizat ca desi este mentionata in cele doua norme, conform prevederilor legale in vigoare, aceasta trebuie publicata dupa 24 de luni de functionare. Norma care reglementeaza modalitatea de calcul a rentabilitatii este in lucru la Directia Reglementare.
 
KD Pensii, administratorul cu cele mai multe nereguli de transparenta, si-a actualizat site-ul cu toate informatiile prevazute de normele CSSPP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia