In urma sesizarii Conso.ro, CSSPP a efectuat o investigatie pentru a verifica in ce masura fondurile de pensii respecta cerintele de transparenta, fortand administratorii sa se conformeze. In plus, Comisia intentioneaza sa modifice normele emise, astfel incat obligatiile administratorilor sa fie mai bine conturate.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ia in calcul modificarea prevederilor cu privire la datele, forma, periodicitatea si modul de accesare a informatiilor pe care fondurile de pensii trebuie sa le ofere participantilor.
Aceasta decizie are loc dupa sesizarea trimisa de Conso.ro catre CSSPP care avea la baza nerespectarea Normelor nr.4 si nr.5 din 2008 de catre administratorii de fonduri de pensii private.
Rapoartele semestriale au devenit publice
In urma investigatiei efectuate de Departamentul de reglementare al CSSPP, a rezultat ca sase din cei 21 de administratori nu aveau postate pe site rapoartele financiare periodice.
Raportul semestrial lipsea de pe site-urile a patru dintre administratori – ING Fond de Pensii, ING Asigurari de Viata, Prima Pensie si AIG Pensii. In plus, doi dintre administratori au omis si publicarea rapoartelor anuale aferente anului 2007 – KD Fond de Pensii si Bancpost Fond de Pensii.
In consecinta, CSSPP a transmis atentionari tuturor celor sase administratori solicitand si motivele nerespecatrii obligatiilor prevazute de normele in vigoare.
Unii dintre administratori au motivat nepublicarea rapoartelor financiare periodice prin faptul ca in lege nu se precizeaza pentru ce perioada de timp acestea trebuie mentinute pe site. De aceea, CSSPP considera ca este necesara stabilirea unor prevederi pentru mentinerea acestora permanent pe site.
Un caz aparte il reprezinta Bancpost Pensii, care a acuzat unele probleme tehnice in ceea ce priveste site-ul propriu.
Ca urmare a atentionarii transmise de CSSPP, toate societatile in cauza s-au conformat referitor la postarea pe site-urile proprii a rapoartelor financiare.
Situatia investitiilor ramane temporar simplificata
Pana la modificarea celor doua norme, CSSPP a acceptat raportarea de catre administratori a situatiei investitiilor intr-o forma simplificata. Totusi, unii dintre acestia publica in continuare o situatie detaliata.
In ceea ce priveste rata de rentabilitate trimestriala, CSSPP a precizat ca desi este mentionata in cele doua norme, conform prevederilor legale in vigoare, aceasta trebuie publicata dupa 24 de luni de functionare. Norma care reglementeaza modalitatea de calcul a rentabilitatii este in lucru la Directia Reglementare.
KD Pensii, administratorul cu cele mai multe nereguli de transparenta, si-a actualizat site-ul cu toate informatiile prevazute de normele CSSPP.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News