Limitarea transferurilor dintre fondurile de pensii prin comisioane de penalizare denatureaza concurenta din piata, reiese dintr-un studiu FMI. Acesta recomanda autoritatilor de supraveghere sa faciliteze transferurile catre fondurile cu comisioane mici si randamente inalte. In Romania, comisioanele de transfer sunt destul de ridicate.
Limitarea transferurilor participantilor de la un fond de pensii la altul limiteaza competitia din piata. Acest lucru avantajeaza fondurile care nu reusesc sa ofere randamente inalte care sa atraga participantii, se arata intr-un studiu facut de FMI.
In Romania, daca un participant doreste sa se transfere in mai putin de doi ani de la semnarea actului de aderare este nevoit sa suporte o taxa de 5% din activul personal.
In schimb, in Bulgaria, participantii la un fond de pensii obligatorii se pot transfera de la un fond la altul o singura data pe an, fiind nevoiti sa plateasca o taxa de penalizare numai 20 leva (10,21 euro). Iar, autoritatea de supraveghere a sistemului de pensii are in plan eliminarea restrictiilor de transfer pentru a creste flexibilitatea cererii.
In momentul de fata, in Bulgaria, mai putin de 2% dintre participantii la un fond de pensii privat isi schimba fondul de pensii in fiecare an.
In Romania, in luna septembrie, 2.700 de participanti dintr-un total de 4,4 milioane si-au schimbat fondul de pensii ceea ce inseamna aproximativ 0,06%/luna. Aproximand, rezulta ca in cazul Romaniei mai putin de 0,7% din participanti isi schimba anual fondul de pensii.
Iar, aceasta rata de transfer are loc in conditiile in care activele personale acumulate de participanti sunt reduse, astfel ca baza de calcul pentru comisionul de penalizare este modica.
Transferurile trebuie liberalizate rational
Studiul FMI semnaleaza ca in tarile din America Latina, 17% dintre participanti isi schimba fondul in fiecare an. Spre exemplu, in Mexic, autoritatile de supraveghere au incurajat transferurile de la fondurile de pensii ce practicau comisioane mari la cele cu comisioane mai mici.
Incepand cu 2002, autoritatile mexicane au redus durata de transfer de la trei luni la 13 zile, au permis participantilor sa aplice pentru transfer pe internet si i-au repartizat automat pe cei nehotarati catre fondurile cu comisioane mici.
Insa, aceste masuri nu si-au atins scopul. Doar 22% dintre mexicanii care si-au schimbat fondul s-au orientat catre fondurile ce ofereau randamente mai mari si taxe de administrare mai mici.
De aceea, FMI incurajeaza comisiile de supraveghere a sistemului de pensii sa faciliteze transferurile, insa in acelasi timp, sa introduca masuri care sa limiteze migratia catre fondurile cu randamente mici.
De asemenea, expertii FMI recomanda ca:
- perioada de calculare a rentabilitatii sa fie de 36 de luni;
- rentabilitatea sa fie ajustata cu riscul;
- sa nu existe limite la transferurile catre fondurile care ofera rate de rentabilitate mai mari;
- sa fie introduse limite pentru acei participanti care doresc transferuri catre fonduri care ofera rentabilitati mai mici.
In Romania, in luna septembrie, cei mai multi dintre cei care au dorit sa se transfere au preferat fondul de pensii AZT Viitorul Tau care oferea la momentul respectiv un randament de 1,24%, fiind doar al zecelea fond din piata dupa acest criteriu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News