In 2009, numarul celor care au ales ca investitie un fond mutual a crescut cu 81% fata de anul anterior. Intr-un an de criza, investitorii au fost precauti si au investit in general in fonduri cu risc scazut. Cele mai multe fonduri le-au imitat comportamentul, alegand plasamentele mai sigure, cum sunt depozitele, titlurile de stat si obligatiunile.
Fondurile monetare au reprezentat categoria de fonduri care a reusit sa atraga cei mai multi investitori in anul 2009. Cresterile inregistrate au fost foarte spectaculoase, depasind si cele mai optimiste asteptari. In decembrie 2008, fondurile monetare aveau aproximativ 12.000 de investitori, iar dupa numai un an numarul celor care le alesesera pentru a-si plasa banii se apropia de 70.000.
Fondurile monetare au fost vedete in 2009
Marea majoritate a celor care au investit intr-un fond monetar au fost inspirati, pentru ca au ales fondurile care au adus cele mai mari randamente anul trecut. 28.000 investitori, aproape jumatate dintre cei care au ales sa-si plaseze banii intr-un fond monetar in 2009, au ales fondul BCR Monetar. Si se poate spune ca alegerea facuta a fost inspirata, intrucat BCR Monetar este fondul care a obtinut cel mai mare randament (15,5%).
Cele mai performante fonduri monetare au preferat in 2009 sa plaseze in medie peste jumatate din active (60%) in depozite bancare. Acestea au avut dobanzi foarte atractive anul trecut, in special in prima parte a anului, pe fondul lipsei de lichiditate din piata monetara, fiind astfel preferate ca plasamente de majoritatea fondurilor.
Fondurile monetare care au inregistrat randamente mai reduse, precum Bancpost Plus (11,8%) au investit mai mult in certificate de trezorerie, acestea ocupand in medie o pondere de 60% din active. Fondul a plasat doar 20% din fondurile disponibile in depozite bancare.
Numarul investitorilor in fondurile de obligatiuni a crescut in 2009 cu aproape 64% fata de 2008. BCR Obligatiuni, care a obtinut unul dintre cele mai performante randamente anuale (14,5%), a reusit sa aiba si cea mai consistenta crestere a numarul de investitori: de la 3.562 in decembrie 2008 la 20.440 la finele anului 2009.
Fondurile de obligatiuni care au performat au ales sa plaseze in medie peste 50% din active in depozite bancare, profitand la randul lor de nivelurile ridicate ale randamentelor depozitelor.
Cine a fugit de risc a pierdut la randament
Cei care au avut inspiratia sa aleaga unul dintre fondurile diversificate cu o politica inteligenta de plasament au avut parte de randamente duble fata de cele pe care le-ar fi obtinut din fondurile monetare sau de obligatiuni.
Insa datorita crizei, tendinta a fost mai degraba una de “fuga” dinspre fondurile cu grad mai mare de risc – cele diversificate si de actiuni catre cele mai sigure – monetare si de obligatiuni. Astfel, in 2009, numarul investitorilor in fondurile diversificate a scazut, iar in cazul fondurilor de actiuni s-a inregistrat doar o crestere usoara.
Fondul diversificat “premiant” a fost Raiffeisen Benefit. El a a obtinut cel mai mare randament anul trecut dintre fondurile diversificate - 35,5%. Cu toate acestea, numarul investitorilor a scazut cu 25%. In general, fondurile diversificate care au adus randamentele cele mai mari, au riscat mai mult. Ele au investit in medie peste 17% din active in actiuni, reusind astfel sa profite de cresterile spectaculoase de la bursa de anul trecut.
Fondurile cu randamente mai mici au ales sa mearga in anul 2009 mai mult pe mana depozitelor bancare si a obligatiunilor. Fondul Al Capital Plus, de exemplu, a investit peste 50% din active in obligatiuni in 2009.
Se va schimba comportamentul investitorilor in 2010?
Numarul investitorilor in fondurile de actiuni a crescut aproape insesizabil anul trecut: de la 12.482 de investitori in decembrie 2008 la 12.720 la sfarsitul lui 2009.
Cel mai performant fond de actiuni, Active Dinamic a oferit celor care au mizat pe el un randament de 100%. Cu toate acestea, plusul de randament nu a reusit sa atraga prea multi investitori, numarul acestora crescand cu doar 0,6% anul trecut. Fondul a avut o politica de investitii agresiva, plasand peste 80% din active in actiuni.
Per total, numarul investitorilor in fondurile mutuale a crescut cu 81% in 2009. Analistii sustin ca aceasta crestere a numarului de investitori va avea un efect de antrenare in 2010, cand si alti investitori vor accesa fondurile de investitii, impartasind experienta pozitiva a celor care au devenit deja clienti anul trecut.
In opinia analistilor, vor exista multe oportunitati pentru administratori, atat in ceea ce priveste piata instrumentelor cu venit fix, cat si piata actiunilor. Ramane de vazut doar daca administratorii de fonduri vor reusi sa-i convinga pe romani sa investeasca mai “eficient” in 2010, adica sa se orienteze spre acele fonduri care vor oferi cele mai bune randamente. Sau daca, dimpotriva, si in 2010 se va alege mai degraba siguranta in locul maximizarii profitului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News