top banner

Pensiile private obligatorii intra in linie dreapta

17 Septembrie 2007 | Autor: Alin Iacob

Astazi s-a dat startul perioadei de aderare la pensiile obligatorii administrate privat. Timp de patru luni, salariatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au posibilitatea sa-si aleaga fondul de pensii care li se potriveste. Cine nu va alege un fond pana la 17 ianuarie 2008 va fi repartizat aleatoriu la unul dintre fondurile autorizate.
 
Pot opta sa adere la unul dintre fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) si salariatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. Mai mult, acestia nu au nici o restrictie de timp pentru aderare, putand sa o faca in orice moment pana la implinirea varstei de 45 de ani.
 
Alegerea fondului de pensii trebuie facuta cu atentie, pentru ca o data exercitata optiunea, transferul se poate face fara plata unor penalitati doar dupa scurgerea unei perioade de cel putin doi ani. In plus, cotizarea la un fond de pensii administrat privat este una pe termen foarte lung si o alegere care nu a fost facuta cu atentie ar putea costa mult.
 
Ce trebuie sa stiti cand faceti alegerea
 
Pentru a face cea mai buna alegere, decizia nu trebuie luata in graba, ci in cunostinta de cauza. Pentru asta, cel mai bine este sa se consulte cat mai multe dintre ofertele administratorilor autorizati de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. De asemenea, trebuie lecturate cu atentie prospectele schemelor de pensii, si in special elementele hotaratoare in departajarea ofertelor, cum sunt comisioanele de administrare percepute de administratori, politica de investitii a fondului, comisioanele de transfer. In plus, nu strica sa se ia in calcul si experienta administratorului, pentru ca ea se va putea dovedi decisiva in obtinerea unor randamente cat mai ridicate.
 
Zecile de mii de agenti de marketing angajati de administratorii fondurilor de pensii vor incerca sa va convinga prin orice metoda sa semnati contractul propus de ei. De aceea, trebuie sa stiti ca acestora le este interzis sa faca afirmatii sau previziuni despre evolutia unui fond de pensii sau sa ofere beneficii colaterale in scopul de a va convinge sa semnati actul de aderare. Acesta este un contract individual care este redactat in doua exemplare si care trebuie semnat in original de fiecare viitor participant. Atunci cand veti semna actul de aderare, vi se va solicita si o copie a actului de identitate, insotita de semnatura dumneavoastra.
 
Foarte important este si faptul ca trebuie sa semnati un singur act individual de aderare. In cazul in care veti semna mai multe acte de aderare, la finalizarea celor patru luni, in momentul in care se vor centraliza toate optiunile se va constata ca ati optat pentru mai multe fonduri si veti fi inscris ca “invalidat” in Registrul participantilor. Daca veti proceda asa, veti fi repartizat apoi aleator de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, fara a se tine cont de vreunul dintre actele de aderare incheiate initial.
 
Pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere, Conso.ro va lansa in scurt timp o sectiune dedicata fondurilor private de pensii, care se va contine detalii si informatii detaliate atat despre fondurile de pensii administrate privat (pilonul II), cat si despre fondurile de pensii facultative (pilonul III).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia