Traversam in aceste zile o corectie bursiera cat se poate de normala. Dupa aproximativ 14 luni de crestere aproape continua, toti indicii bursieri dau semne de oboseala, apetitul pentru risc al investitorilor scade iar stirile negative tind sa depaseasca in numar si importanta informatiile pozitive.
Nu doar in Romania se manifesta aceasta corectie ci ea este una globala. Gasim peste tot indicii ca investitorii si-au schimbat temporar comportamentul si ca prefera acum active cat mai putin riscante:
- Toti indicii bursieri importanti au capatat o volatilitate foarte ridicata si dau semne ca nu mai reusesc sa-si depaseasca maximele din urma cu 2-3 saptamani.
- Indicatorul global al volatilitatii si aversiunii la risc, indicele VIX tranzactionat pe piata futures americana, este intr-o crestere evidenta chiar daca se situeaza inca foarte mult sub maximele anului 2008.
- Pretul petrolului este extrem de sensibil la orice informatie si in mod surprinzator are zile de scadere dramatica pentru ca investitorii se gandesc din nou ca s-ar putea sa scada consumul, chiar daca pe partea cealalta (in ceea ce priveste oferta) vestile cu privire la extractia si productia de titei nu sunt tocmai pozitive.
Interesant este ca pana si pretul aurului a devenit extrem de volatil si are uneori zile de scadere dramatica ce anihileaza cresterile acumulate in mai multe zile precedente. Aurul este cumparat atat ca protectie impotriva inflatiei cat si ca asigurare impotriva unor evenimente economice nedorite. Totusi in aceasta perioada investitorii par a fi de parere ca (cel putin pe termen scurt) pana si pretul aurului a crescut mult prea mult si ca atare ar avea nevoie de o corectie temporara.
- Monedele tarilor care se bazeaza foarte mult in exporturi pe resurse naturale ale subsolului (Australia, Canada etc) sau care practica rate ridicate ale dobanzii sunt si ele in scadere in ultimele cateva zile, dupa un trend puternic de apreciere care dureaza de mai multe luni. In acelasi timp monede precum dolarul SUA ori yenul japonez castiga teren pentru ca sunt vazute ca zone de refugiu. Desigur parte din aprecierea dolarului american si a yenului fata de monedele europene poate fi pusa si pe seama ingrijorarilor cu privire la datoriile publice foarte mari ale unor tari din zona, coroborat cu evolutia economica fragila a acestora.
- Titlurile de stat americane sunt in continuare foarte cautate de investitorii internationali, chiar daca exista dubii si semne de intrebare inclusiv fata de sustenabilitatea datoriei publice si a deficitului de cont curent ale SUA. Investitorii par in ultimele zile ca prefera aceste active cu venit fix fata de orice alte active riscante de tip actiuni sau marfuri.
Declinul a inceput mai devreme pe pietele cu economii vulnerabile
Ca orice piata emergenta din zona ei, BVB se coreleaza cu tendintele dominante ale pietelor globale. Interesant este insa ca la noi corectia s-a declansat cu cateva saptamani inainte de cea globala. Indicele BET-FI a atins maximul perioadei pe 6 aprilie in vreme ce piata americana a continuat sa creasca si sa marcheze noi maxime locale pana in 26 aprilie.
Ce-i drept insa aceasta neconcordanta comparativa cu evolutia actiunilor SUA a putut fi sesizata si in cazul altor burse europene, inclusiv a celor importante. In general, bursele conectate la economiile care au fost considerate vulnerabile la o criza de tip Grecia au inceput sa dea semne de scadere mult mai devreme decat pietele de capital mature din tari considerate stabile si credibile.
Asa se poate explica de exemplu de ce in cazul pietelor de actiuni din Grecia, Spania, Portugalia, Polonia, Romania etc scaderea s-a facut simtita cu cateva zile mai devreme decat in cazul indicilor aferenti pietelor bursiere din Germania, Franta, Marea Britanie. Oricum chiar si acesti din urma indici aferenti pietelor europene mature au avut in perioada curenta o performanta semnificativ mai slaba raportata la cea a indicilor americani.
Pe baza observatiei de mai sus, aproape ca am putea sa spunem ca desi criza economica si financiara a pornit in 2007-2008 din SUA, acum tocmai aceasta zona este vazuta de investitori ca fiind mai credibila si mai stabila.
Este un mic paradox, dar el este in parte totusi argumentat de evolutia evenimentelor si datelor economice din ultima perioada (mai buna in SUA fata de zona europeana cel putin).
Cat de mult ar putea scadea indicii BVB?
Revenind pe plan intern, indicii bursei bucurestene e posibil sa fi fost influentati negativ in aceasta perioada nu doar de conjunctura globala (care am vazut mai sus ca abia mai tarziu a inceput sa devina negativa) ci si de evenimente interne precum amanarea discutarii in comisiile Camerei Deputatilor a proiectului de lege ce vizeaza modificarea pragului de detinere in SIF-uri, suspendarea drepturilor de vot in AGA pentru o parte semnificativa din investitorii in aceste companii, perspectivele ca in anul curent bancile importante sa nu mai acorde dividende sau ca valoarea lor sa fie mult redusa comparativ cu anii anteriori, sau mai nou discutii legate de cresterea impozitelor si taxelor.
Indiferent de cauzele care au declansat (sau au adus justificari) ale scaderilor bursiere din aceste zile, amploarea relativ redusa pe care acest fenomen a avut-o pana in prezent ne indreptateste sa consideram ca deocamdata avem de-a face doar cu o corectie normala, de parcurs. Din punctul de minim atins la sfarsit de februarie 2009 indicii romanesti au urcat cu circa 230% pana la maximul din aprilie 2010. Indicele BET-FI a castigat in acest timp 26.500 puncte.
Dupa un astfel de trend puternic si indelungat, o corectie considerata minora din punct de vedere statistic poate conduce la pierderea a 1/3 din avansul castigat pe parcursul trendului ascendent. Asadar chiar si daca BET-FI ar cobora cu 8.800 puncte fata de maximul din aprilie curent, pana la nivelul de 25.700 puncte, statistic vorbind am putea spune ca am avut doar o corectie minora.
Doar daca preturile ar continua sa scada timp de mai multe luni (4-6 luni consecutive) iar indicele BET-FI ar pierde circa 2/3 din avansul castigat in intervalul martie 2009 – aprilie 2010, adica ar ajunge inapoi la 16.800 puncte, abia atunci am putea spune ce ne-am confruntat cu o corectie severa a bursei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News