top banner

Conturi curente: Clientii platesc comisioane tot mai mari pentru produse obligatorii

11 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Relatia clientilor cu bancile are la baza conturile curente. Accesarea unui credit aduce cu sine deschiderea unui cont curent. La fel si constituirea unui depozit. Desi deschiderea contului curent nu este intotdeauna optiunea clientilor, pentru administrarea acestora majoritatea bancilor solicita comisioane care le aduc venituri considerabile.
 
Orice client al unei banci, indiferent ca a luat un credit, a constituit un depozit sau are un card de la banca respectiva, este obligat sa deschida si un cont curent pentru care plateste comisioane lunare de administrare, care cel mai adesea au valori de 2-2,5 lei pe luna.
 
Bancile din Romania ii impun acestuia deschiderea unui cont curent, desi Codul Consumului interzice vanzarea de produse conditionata de cumpararea altora. Comisia Europeana acuza si ea aceste practici deoarece afecteaza concurenta dintre banci si au un caracter abuziv.
 

Bancile obtin venituri considerabile din comisioanele la conturi curente

 
Avand in vedere ca la unele banci nivelul comisionului de administrare cont curent ajunge si aproape de 3 lei pe luna, bancile reusesc sa obtina venituri ce nu pot trece neobservate din aceste comisioane.
 
Acest lucru este valabil mai ales in cazul bancilor mari - precum BCR, BRD - care au un numar foarte mare de clienti si, implicit, un numar mare de conturi curente pentru care incaseaza comisioane.
 

 

De exemplu, BCR aplica pentru administrarea contului curent un comision de 2,5 lei pe luna. Cei 4,6 milioane de clienti permit bancii sa obtina lunar venituri de peste 11 milioane lei numai din acest comision. Anual, veniturile se ridica la 138 milioane lei, in conditiile in care profitul net raportat de BCR pentru 2009 a fost de 870 milioane lei.
 
Aceeasi situatie se intalneste si la BRD care aplica pentru administrarea contului curent un comision de 0,7 euro pe luna, echivalent in moneda contului (aproximativ 2,8 lei/luna). La un calcul simplu, avand in vedere ca BRD are aproximativ 2,5 milioane de clienti activi, banca obtine 1,7 milioane euro pe luna din acest comision de administrare cont curent.
 
Anual, veniturile din acest comision ajung la peste 20 milioane euro. Raportat la profitul pe care l-a obtinut BRD in 2009 – aproape 200 milioane euro - aceste venituri nu sunt deloc neglijabile.
 
Exista insa banci care solicita comisioane si de 7,5 lei pe luna, asa cum se intampla in cazul UniCredit Tiriac Bank.
 
Pe lista bancilor care solicita comisioane pentru administrarea contului curent se mai gasesc Millennium Bank si Banca Romaneasca – 3 lei/luna, ING - 2 lei/luna si Raiffeisen si Bancpost cu 1,5 lei lunar.
 

Conturile fara comisioane devin mai rare

 
Printre institutiile care nu solicita comision de administrare pentru contul curent se regasesc Alpha Bank, Banca Transilvania si CEC Bank. Lista este din ce in ce mai scurta deoarece tot mai multe banci decid sa introduca astfel de comisioane.
 
Un astfel de exemplu este Piraeus Bank care la sfarsitul lui 2009 a decis sa introduca un comision de administrare cont curent de 1 leu pe luna. Acest comision se aplica atat clientilor care aveau deja un cont curent la Piraeus Bank, cat si celor ce urmeaza sa-si deschida un astfel de cont.
 
Si Volksbank a hotarat in octombrie 2009 sa solicite un comision de administrare cont curent de 1 leu/0,25 euro pe luna.
 
Desi sumele nu sunt atat de importante, introducerea comisionului poate constitui premisa maririi acestuia in timp. Un exemplu in acest sens este BCR care in octombrie 2009 a crescut comisionul de administrare a contului curent de la 1,75 lei pe luna la 2,5 lei/luna, iar inainte de privatizare nu percepea comision de mentenanta. Si Millennium se pregateste sa creasca in aprilie comisionul de administrare cont curent de la 3 la 4 lei/luna.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul