Administratorii de pensii private obligatorii au intampinat probleme in activitatea de colectare a contributiilor. Inca din start, peste 20% dintre participantii care au optat pentru un anumit fond nu plateau contributii, acestia avand conturile goale la CNPAS. In prezent, aceasta pondere a scazut la 12%.
“Este drept ca in momentul de fata au ramas doar 12% conturi goale din totalul de participanti, ceea ce arata ca au fost niste iregularitati privind administrarea pietei fortei de munca”, afirma Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private.
O alta problema legata de contributii este faptul ca nivelul acestora este mai mic decat cel asteptat pe medie. In prezent, participantii la fondurile de pensii obligatorii contribuie cu 2% din salariul brut, aceasta pondere urmand sa creasca cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an.
“Punand deoparte 2% din salariul brut, care in Romania, ca medie, este foarte redus, nu putem sa generam asteptari foarte mari. Incercam sa crestem nivelul contributiilor mai repede, insa vom vedea si care este viziunea noului guvern si noului parlament in aceasta privinta”, completeaza oficialul Allianz.
Si in cazul pensiilor facultative, problemele apar atunci cand vine vorba de implementarea si respectarea legii. Crinu Andanut afirma ca administratorii intampina greutati in convingerea unora dintre angajatori de obligatiile legale pe care le au, acestia refuzand si pana in acest moment, sa vireze contributiile angajatilor catre fonduri.
Andanut considera ca marirea deductibilitatii in 2009, de la 200 la 400 de euro, ar fi avut un impact pozitiv asupra atragerii de noi participanti in sistem, insa in conditiile economice previzionate pentru anul viitor, aceasta masura este oarecum combatuta.
Cum iti alegi fondul de pensii?
Atunci cand un salariat doreste sa aleaga un fond de pensii privat, trebuie sa ia in calcul mai multe aspecte.
In primul rand, un viitor participant la sistemul de pensii private, ar trebui sa se gandeasca la siguranta banilor data de stabilitatea financiara a administratorului, crede Crinu Andanut. “Desigur, sansa de stabilitate financiara este mult mai mare la un grup puternic si stabil financiar, insa criza ne-a aratat ca si grupurile mari pot avea probleme”.
De asemenea, un alt criteriu este calitatea serviciilor oferite. In prima faza, multi dintre participanti au optat pentru anumite fonduri, fiind manipulati de agentii de marketing. In cea de-a doua faza cand s-a pus problema calitatii serviciilor, a transparentei si a imaginii, au inceput sa apara transferuri in masa.
“La ora asta nu exista motive reale de a se efectua transferuri pentru ca populatia nu are o cultura investitionala. Aceasta cultura trebuie construita in timp cu sprijinul media, a administratorilor si a Comisiei de supraveghere”, apreciaza Andanut.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News