Estimarile de curs pentru finalul anului iau in calcul o tendinta de scadere pana spre nivelul de 4 lei pentru un euro. De asemenea, se are in vedere si o revenire a dobanzilor interbancare la lei - Robor - catre niveluri de 10%, si chiar 7%. Acest lucru va permite reducerea ratelor lunare pentru cei care au credite in lei.
Incheierea unui acord cu FMI si acoperirea deficitului de cont curent vor avea ca efect o tendinta de apreciere a monedei nationale, spun analistii Raiffeisen Group.
Pentru toamna lui 2009, ei previzioneaza un curs de 4,2 lei pentru un euro, in timp ce finalul anului va duce cursul pana la nivelul de 4,1. Pe termen scurt, insa, avem parte de ceva stabilitate, in jurul valorii de 4,30.
Si Dragos Cabat, presedinte Chartered Financial Analyst Romania, vede un curs de 4 lei pentru un euro la finalul lui 2009 si de 3,8 pentru 2010. Aceasta previziune ia in considerare incheierea unui acord de finantare cu FMI, dar si influentele unei economii in scadere in Uniunea Europeana. "Daca nu ar fi fost FMI, cursul ar fi putut sa o ia razna", a precizat Cabat.
Erste Bank nu are incredere in leu
Erste Bank, actionarul principal al BCR, nu are estimari atat de optimiste. Analistii grupului austriac vad o mentinere a cursului la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pana in toamna, cand va exista o tendinta de crestere pana la un curs de 4,4.
Trendul se va inversa insa repede, iar cursul va ajunge din nou la 4,3 lei /euro la finalul lui 2009. Evolutia nu va fi corelata cu tendintele regionale, deoarece pentru coroana ceha si zlotul polonez se previzioneaza o apreciere de 8,5%, iar pentru forintul maghiar de 9%.
"Problemele pe care le intampina Romania sunt diferite de ale altor state din zona care au solicitat de curand ajutor de la FMI si un pachet de ajutor financiar extern ar putea sa fie vazut mai degraba ca o asigurare impotriva unei potentiale deteriorari a situatiei macroeconomice in conditiile crizei internatonale", se precizeaza in cel mai recent raport Erste Bank.
Vesti bune pentru cei cu credite in lei
Pe langa o scadere a cursului, care ar aduce o diminuare a ratelor la creditele in euro, si persoanele care au contractat un imprumut in lei vor avea mai putin de platit pe viitor.
Analistii previzioneaza scaderea dobanzilor interbancare - Robor - catre niveluri apropiate de cele din 2007. Pentru clientii care au dobanda la credit legata de aceast indice, reducerea Robor ar trebui sa insemne o reducere automata a ratei lunare.
Erste Bank este cea optimista in acest sens si estimeaza ca la finalul anului Robor la 3 luni va cobori la 10%, fata de 15,4% in prezent. Aceasta reducere ar depasi scaderea dobanzii de politica monetara a BNR, previzionata a se situa la 8,5% in decembrie.
"Dobanzile interbancare vor scadea doar daca vom avea lichiditate suficienta si va reveni increderea jucatorilor", a precizat Dragos Cabat. Conform acestuia, in conditiile in care vor exista conditii dezinflationiste in 2009, si Robor va putea sa scada gradual pana la 7% - 8%, valori ce nu au mai fost atinse din vara lui 2007.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News