Cand ai credinta in evolutia buna a bursei, te culci cu actiunile sub cap si astepti sa creasca. Cand ai dubii sau esti pesimist, stai pe bara sau intri gradual in pozitii de vanzare, urmand sa castigi din scaderea cotatiilor. Va prezint 7 motive pentru a sta departe de actiuni in perioada urmatoare, asta daca nu aveti stomac pentru a intra short.
1. Stimuli forever?
Dupa trilioanele pompate de Banca Centrala si Guvern, in cadrul operatiilor strategice “quantitative easing”/”stimulus plan”, economia SUA arata pe hartie mai bine.
Cum se stie dorinta burselor de a se corela cu cea americana, asta a tras in sus toate pietele de capital. Totusi, cat de mult se va tipari in continuare in conditiile in care investitorii in bonduri au devenit reticenti, cat timp vor ramane dobanzile 0% si cat va mai insista un Guvern care gestioneaza deficite de peste 9% din PIB sa mai arunce bani pe stimulente?
Corectia este deci iminenta iar revenirea economiilor pe scadere (se poate se intra in stagflatie!) va fi greu digerata de burse. Fiti spectator si nu investitor in lunile ce urmeaza!
2. Insiderii vand, tu de ce sa cumperi?
In ultimele 12 luni raportarile din SUA arata ca insiderii au fost permanent in pozitii de vanzare neta. Ce o fi fost in capul lor daca economia se afla la inceputul revenirii? Nu cumva cei care detin afacerile listate stiu mai bine decat investitorii la bursa cat merita actiunile lor?
3. Vor impulsiona somerii vanzarile de retail?
Somajul a fost in continua crestere in ultimele 12 luni mai peste tot in lume. Sunt state care au trecut in plus la restrangeri de cheltuieli bugetare reducand salarii si pensii. Cum credeti ca vor arata raportarile companiilor listate? Vor avea cifre de afaceri si profituri in crestere?
4. Derivatele, o bomba cu ceas. Cine il intoarce?
Cand stii ca valoarea contractelor cu produse derivate ( de peste 7 ori PIB-ul global) nu ai cum sa dormi linistit cand ai expunere in pietele financiare. Orice faliment de mare companie sau de mica tara te poate curata, datorita interconectarii produselor financiare, efectul fiind unul in cascada (va amintiti de impactul Lehman Brothers?)
5. Prietenul meu, robotul?
Caderea spectaculoasa cu aproape 1000 de puncte, din senin, in cateva minute, a indicelui Dow Jones pe 6 mai, arunca o umbra de indoiala asupra pietelor financiare, tranzactiile ajungand pe mana unor roboti sofisticati ce activeaza ordinele de stop loss si take profit in cascada. Stiu, e vorba de SUA, dar nu uitati efectul de corelare.
6. Suprataxare sau hiperinflatie?
Cele doua alternative posibile din acest punct al crizei financiare sunt proaste pentru pietele financiare. In primul caz scad veniturile consumatorilor deci profiturile companiilor, in cel de al doilea actiunile performeaza mai prost decat marfurile (vor fi cautate insa companiile miniere).
7. Au mustrari de constiinta autoritatile de reglementare?
Acuzatiile de frauda lansate de SEC impotriva Goldman Sachs, ancheta asupra prabusirii cotatiilor la inceputul lunii mai, suspiciunile de manipulare din piata aurului, etc ar putea da semnalul unor modificari legislative si reglementari noi care sa cada greu speculatorilor, cei care reprezinta grosul jucatorilor la burse. Asta ca sa nu mai vorbim de impozitarea suplimentara a profiturilor la bursa, ca tot sunt in cautare Guvernele de noi surse de venituri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News