Administratorii de fonduri de pensii obligatorii si-au schimbat preferintele de investitii de la titluri de stat la obligatiuni corporative. Acestea din urma ofera randamente mai mari chiar daca nu sunt la fel de sigure.
Ponderea investitiilor in obligatiuni corporative a crescut in noiembrie fata de octombrie de la 16,3% la 22,5% in cazul fondurilor de pensii obligatorii.
Interamerican Pensii a cumparat cele mai multe obligatiuni corporative. La sfarsitul lui noiembrie, fondul investea 21% din active in obligatiuni de stat, fata de doar 12% in octombrie.
Si Allianz Tiriac s-a orientat mai mult in noiembrie catre obligatiuni corporative, in timp ce BT Aegon a preferat sa-si lichideze detinerile in aceste instrumente.
Si in cazul pensiilor facultative, administratorii si-au marit plasamentele in obligatiuni corporative de la 13% in octombrie pana la 18,5% in noiembrie.
ING a cumparat masiv obligatiuni corporative, dublandu-si aproape investitiile in aceste titluri. Pe de alte parte, BCR Prudent si Concordia au ramas singurele fonduri din piata care ocolesc aceste plasamente.
Totusi, chiar daca s-au diminuat investitiile in obligatiuni municipale si de stat, ele domina in continuare portofoliile.
In cazul fondurilor de pensii facultative, media plasamentelor in titluri de stat si obligatiuni municipale a scazut de la 71,2% la 65,4% in cursul lunii noiembrie.
Fondurile ING conduc plutonul la acest capitol. Daca in octombrie, ING aloca la cele doua fonduri de pensii facultative o pondere de peste 72% din active in obligatiuni de stat si municipale, in noiembrie, detinerile au ajuns la aproape 50%.
Investitia in actiuni a fost neglijata de majoritatea fondurilor, ca urmare a scaderilor bursiere de proportii. Fondurile de pensii facultative au trecut insa usor la achizitii, deoarece si-au majorat usor ponderea plasamentelor in actiuni de la 3,9% pana la 4,5%.
In luna noiembrie, cel mai mai riscuri si le asumase fondul de pensii facultative Concordia Moderat, care si-a plasat 15,7% din active in actiuni.
In cazul pensiilor obligatorii, BRD ramane lider la detinerile in actiuni cu o pondere de 6,5%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News