top banner

Sistemul electronic implineste 5 ani, dar transferurile raman ineficiente

08 Aprilie 2010 | Autor: Marius Serban

In urma cu 5 ani, sistemul de plati electronice intra in functiune si in Romania. O data cu el, venea si promisiunea unor comisioane mai mici pentru utilizatori, ca urmare a reducerii costurilor de functionare. Chiar daca BNR si Transfond si-au respectat promisiunile, bancile nu au transmis mai departe si clientilor acest beneficiu.

Pe 8 aprilie 2010, se implinesc 5 ani de cand sistemul de decontare a platilor de mare valoare (de peste 50.000 lei) functioneaza pe suport electronic. In cazul platilor de mica valoare, aniversarea de 5 ani va avea loc pe 13 mai 2010.

Trecerea la decontarea electronica a platilor a fost un proiect de anvergura, implementat de BNR si Transfond, pentru a creste eficienta sistemului bancar. Principalele beneficii urmau sa fie:

  • Cresterea vitezei cu care se efectueaza platile;
  • Reducerea costurilor cu transferurile interbancare.

Din cele 2 obiective, doar unul a fost indeplinit integral: diminuarea timpului in care se executa un transfer. In ceea ce priveste costurile, beneficiile nu se resimt si la nivelul consumatorilor.

Cum se executa o plata?

Mai intai, este bine de stiut cum functioneaza sistemul. Atunci cand un client face un transfer catre un beneficiar ce are cont deschis la alta banca, banca introduce ordinul in sistemul electronic de plati, la care au acces toate institutiile de credit.

Sistemul electronic cumuleaza toate ordinele primite de la toate bancile, iar apoi regleaza diferentele. In functie de ordinele clientilor, o banca se va afla fie in pozitia de a incasa bani, fie de a plati o anumita suma. Ulterior, fiecare banca alimenteaza conturile clientilor, care au sume de incasat.

Costurile suportate de banci s-au redus

In urma cu 5 ani, aceasta operatiune avea costuri destul de mari pentru banci, pe care le recuperau apoi de la clienti. La o plata de mica valoare, banca platitorului achita un comision de 1,1 lei, iar banca beneficiarului – inca 1,1 lei. In prezent, doar banca platitorului mai achita un comision de numai 0,51 bani pe tranzactie. In schimb, banca beneficiarului a fost scutita de orice comision din august 2005.

Acelasi fenomen s-a intamplat si cu platile de mare valoare. Daca inainte banca platitorului suporta un cost de 15 lei, iar banca beneficiarului – tot 15 lei, acum costurile sunt mult mai mici. Doar banca platitorului achita un comision de 6,52 lei, in timp ce banca beneficiarului din august 2005 nu mai plateste niciun leu.

Clientii inca achita comisioane mari

Prin urmare, de aproape 5 ani, bancile nu mai inregistreaza niciun cost atunci cand incaseaza bani pentru clienti. Cu toate acestea, sunt foarte multe banci care inca solicita clientilor comisioane de incasare. Mai mult, nivelul acestor comisioane ajunge la valori foarte mari, depasind chiar pragul de 20 lei pe tranzactie.

Nici cei care fac plati nu beneficiaza intotdeauna de costuri mai mici. De exemplu, un client era taxat in iunie 2004 (cand nu functiona sistemul de plati electronice) pentru o plata interbancara de 250 lei cu 3,6 lei la Raiffeisen si 4,6 lei la Volksbank. Acum aceeasi plata costa 4 lei la Raiffeisen si 6 lei la Volksbank. Deci, costurile s-au redus pentru banci si au crescut pentru clienti!

BNR este obligata prin lege sa asigure un sistem eficient

Aceste exemple arata ca introducerea sistemului de plati a facut sistemul bancar mai profitabil, dar nu si mai eficient. Economia de costuri nu a fost transferata in multe cazuri clientilor, ci transformata de banca in profit.

In aceste conditii, sistemul bancar din Romania ramane unul ineficient, deoarece nu reuseste sa ofere servicii financiare la costuri mai reduse. Conform definitiei date de Banca Centrala a Norvegiei, un sistem de plati eficient este unul care executa platile rapid, sigur si la un cost rezonabil. Ultima conditie este cea care inca ne pune probleme.

De aceea, poate ca Banca Nationala ar trebui sa nu mai adopte o pozitie pasiva fata de comportamentul institutiilor de credit. E bine de stiut ca Legea nr. 312 din 2004 privind statutul BNR, art 22, alin. 1, obliga banca centrala sa “monitorizeze sistemele de plati, inclusiv instrumentele de plata, in scopul asigurarii securitatii si eficientei acestora”. Asa cum se prezinta acum situatia, sistemul de plati este inca departe de a fi eficient!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul