O corectie importanta a pietei sau inceputul unei noi crize? Este o intrebare la care in acest moment toti investitorii cauta raspuns. O intrebare determinata de problemele financiare severe ale Greciei, probleme care se pot raspandi rapid catre alte tari daca autoritatile UE nu iau masuri rapide si adecvate.
Inceput de an prea optimist ?
Evolutia pozitiva a indicilor BVB in acest inceput de an a fost posibila datorita asteptarilor pozitive ale investitorilor cu privire la iesirea Romaniei din recesiune.
Pe baza anticiparilor de crestere economica pentru 2010, mediul economic a devenit mult mai optimist si se intrevedea deja iesirea din criza. In aceste conditii, indicii BVB au crescut sustinut in primul trimestru, consemnand printre cele mai mari randamente dintre bursele europene.
Semne care pot prevesti o noua etapa a crizei
Marcarile de profit au venit in mod logic, investitorii fiind foarte tentati sa vanda dupa un prim trimestru de cresteri generalizate. Corectia a inceput si parea in prima faza ca va fi similara cu celelalte din ultimul an, insa datele problemei s-au complicat neasteptat si foarte rapid. Problema datoriilor publice in UE a inceput sa fie din ce in ce mai acuta, Grecia a fost salvata, dar problemele s-au mutat catre Spania si Portugalia.
Panica s-a instaurat si a fost extrem de vizibila, indicii de pe Wall Street scazand pe parcursul unei singure zile cu apoape 10%. Inchiderea acelei zile a fost mai sus dar semnalul nu a fost unul pozitiv, volatilitatea extrema revenind in piata la fel ca in perioada de scadere accentuata a burselor.
Trecerea de la exuberanta la pesimism
Evenimentele din ultimele saptamani sunt o noua demonstratie de cat de importanta este perceptia asupra riscului pe pietele financiare si cat de putin timp poate trece de la exuberanta la pesimism.
Daca acum doua saptamani optimismul era cuvantul de ordine, in acest moment, o mare parte din investitori anticipeaza intrarea intr-o noua criza si calculeaza cat trebuie sa scada piata in noile conditii. Temerile sunt cat se poate de intemeiate si corectia obisnuita determinata de simple marcari temporare de profituri s-a transformat cat am clipi in panica la vanzare.
Este prematur sa spunem in acest moment ca va incepe o noua criza si ca vom avea scaderi de lunga durata. Corectia este deja destul de consistenta si cred ca cel mai posibil scenariu in acest moment pentru cateva luni este o evolutie orizontala. Totusi orice investitor trebuie sa urmareasca cu foarte multa atentie evolutia problemelor fiscale din zona UE.
Singurul lucru bun in ultimele saptamani a fost raspunsul prompt al autoritatilor si institutiilor internationale la problemele financiare din zona UE. Probabil din teama ca problemele financiare si lipsa de credibilitate a Greciei sa nu se extinda in toata Europa, planul de salvare este unul extrem de consistent. Ramane de vazut ce masuri de reducere a deficitelor vor fi luate in perioada care urmeaza.
Concluzia este una singura, in oricare dintre scenarii ne-am afla anul 2010 nu va mai fi anul in care criza se va termina si vor incepe cresterile economice. Din pacate, optimismul de inceput de an s-a risipit rapid si scenariile prudente sau chiar cele pesimiste isi fac loc din nou in intreg peisajul economic autohton.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News