Deprecierea monedei nationale a facut ca ratele la creditele in valuta sa creasca puternic in ultima vreme. Conso prezinta modul in care cursul valutar influenteaza ratele la credite, pentru a ajuta persoanele care doresc sa se imprumute sa inteleaga mai bine riscurile la care se expun.
Primul lucru demn de mentionat se refera la faptul ca indiferent daca un credit este contractat in euro, dolari sau in orice alta valuta, platile ratelor vor fi facute in lei la cursul publicat de BNR la data scadenta.
Asadar, atunci cand clientul se duce sa ramburseze rata lunara la ghiseul bancii, nu mai conteaza daca are creditul contractat in lei sau in valuta, deoarece plata trebuie facuta in lei in ambele cazuri.
In momentul in care o persoana se indreapta catre contractarea unui credit in alta moneda decat cea nationala, aceasta se supune fara exceptie riscului valutar. Asumarea acestui risc valutar se poate dovedi benefica sau costisitoare pentru client, in functie de conditiile pietei valutare si de trendul cursului. Evitarea riscului valutar se poate face numai prin alegerea unui credit in moneda nationala.
Clientul poate fi ajutat de riscul valutar in cazul in care contracteaza un credit auto in euro sau dolari, iar pe parcursul desfasurarii contractului, moneda nationala se apreciaza. Spre exemplu, rata lunara aferenta creditului este de 300 de euro la momentul semnarii.
Jocul valutar
La un curs de 3.5 lei/euro, clientul va achita la ghiseul bancii 1.050 lei. Daca pe parcursul desfasurarii contractului leul se apreciaza, ajungand la 3 lei/euro, acesta va fi nevoit sa achite numai 900 lei lunar pentru a-si stinge datoria fata de banca.
In conditiile actuale, clientii vor resimti cel mai probabil efectele nefavorabile ale cursului, avand in vedere situatia pe plan international determinata de criza creditelor ipotecare din SUA si de instabilitatea monedei nationale.
Luand acelasi exemplu, putem presupune ca la un moment dat pe parcursul desfasurarii contractului cursul de schimb va fi de 4 lei/euro, clientul avand acum de achitat 1.200 RON, simtind o diferenta de 150 lei numai din cauza cursului valutar.
Recomandabile ar fi produsele de creditare in moneda nationala, mai ales daca diferenta dintre dobanzile la lei si cele la euro sunt mici. Potrivit statisticilor
www.conso.ro, cea mai mica diferenta se intalneste la creditele auto, unde rata medie a dobanzii la ofertele in lei e de 10,8%, iar la euro de 9,2%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News