Deductibilitatea aplicata in cazul contributiilor la pensiile facultative este inca partiala. Platile nu scad din baza de calcul a tuturor impozitelor si taxelor platite de un salariat pentru venitul obtinut, asa cum se intampla cu contributiile pentru pensiile private obligatorii.
La fondurile de pensii facultative pot participa doar persoanele salariate, persoanele fizice autorizate, cele care realizeaza venituri din activitati profesionale (avocati, contabili) ori persoane ce realizeaza venituri din activitati agricole.
Contributia la fondul ales se plateste lunar de catre angajator ori, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente, de catre participant. Aceasta se vireaza odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii in contul fondului de pensii, cont care este specificat in actul individual de aderare.
Contributiile la fondurile de pensii facultative beneficiaza din acest an de o deductibilitate de 800 euro, jumatate pentru salariat si jumatate pentru angajator.
Aceasta inseamna ca aceste contributii se scad din baza de impozitare, atunci cand se calculeaza impozitele. Insa, deocamdata deductibilitatea nu este integrala, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) facand eforturi pentru a remedia situatia..
Deductibilitatea se aplica doar la impozitul pe venit
In prezent, contributia unui participant la un fond de pensii facultative este scutita doar la aplicarea impozitului pe venit de 16%. O deductibilitate totala presupune o scutire de la plata tuturor impoziteor si taxelor ce se platesc din venitul brut.
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in prezent, contributia nu este deductibila atunci cand se calculeaza contributiile obligatorii la asigurari sociale (CAS) si la asigurarile de sanatate.
“Pentru ca deductibilitatea sa fie totala nu este suficienta doar eventuala precizare in Codul Fiscal a acestui fapt ci este nevoie de modificarea legilor care instituie obligativitatea contributiilor de asigurari sociale, pentru pensii si sanatate, astfel incat sa se precizeze ca pilonul III beneficiaza de deductibilitate cu privire la aceste contributii sociale”, este raspunsul dat de ANAF la solicitarea CSSPP.
CSSPP va efectua demersurile necesare catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si catre Guvernul Romaniei, in vederea modificarii legislatiei pentru introducerea unor precizari clare care sa excluda contributiile la fondurile de pensii facultative din baza de calcul a celorlalte taxe.
Cum se aplica deducerile?
Conform normelor de aplicare in vigoare, in cazul in care contributia anuala la un fond de pensii facultative depaseste pragul de deductibilitate anuala stabilita la 400 de euro, impozitele aferente sumei platite in plus se regularizeaza la sfarsitul anului fiscal.
Beneficiul deductibilitatii este unul lunar, insa la final de an, impozitele se regularizeaza astfel incat contribuabilul sa se incadreze in limita de deductibilitate anuala stabilita.
Ce inseamna acest lucru? Concret, pentru un salariu lunar brut de 500 de euro, contributia lunara (stabilita in acest exemplu la 8% din salariul brut) va fi de 40 de euro.
Astfel, participantul va avea o contributie anuala de 480 de euro, ceea ce inseamna ca depaseste pragul deductibilitatii de 400 de euro.
La sfarsitul anului fiscal are loc regularizarea sumelor platite, iar participantul va fi nevoit sa suporte un impozit suplimentar pe salariu de 16% pentru diferenta de 80 de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News