Oficialii BNR considera ca adoptarea euro in 2015 poate fi pusa in pericol de eventualele derapaje ale politicilor fiscale si de venituri. Pana acum nu exista un plan minutios pentru trecerea la moneda unica europeana, desi mai avem la dispozitie pentru pregatiri doar 5 ani si jumatate. Unii analisti sunt sceptici ca termenul propus va fi respectat.
„Obstacolul principal in calea adoptarii euro este disciplina fiscala si a salariilor, care sa treaca dincolo de un orizont de timp”, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, in cadrul unui seminar pe tema adoptarii monedei unice.
El spune ca adoptarea euro a inceput sa fie discutata in consiliul de administratie al BNR inca din decembrie 2003, iar in august 2006 s-au dezbatut in detaliu strategiile care ar putea fi adoptate.
Popa crede ca actuala criza financiara ar putea fi o oportunitate pentru Romania. Volatilitatea extrema a cursului a inclinat balanta in favoarea unui calendar definit in toate statele si va fi greu ca Romania sa nu adopte euro daca restul tarilor o fac, a precizat viceguvernatorul BNR.
Intrarea in zona euro in 2015 – obiectivul asumat de guvern si BNR – va fi insa foarte dificil de realizat, apreciaza Dragos Cabat, presedintele CFA Romania. „Din cauza recesiunii, va fi aproape imposibil sa atingem criteriile pana in 2015”, spune Cabat. El considera ca in actuala conjunctura economica nici macar statele din zona euro nu ar putea astazi sa indeplineasca cerintele de admitere.
Romania avea de ales sa intre in zona euro cat mai repede posibil (asa cum si-au propus tarile baltice si Bulgaria), sa amane acest lucru pe un termen neprevazut sau sa stabileasca un termen ferm mai indepartat, pana cand se vor face pregatirile necesare in economie.
S-a ales ultima varianta, asa cum s-a procedat si in Slovacia, cel mai recent membru al zonei euro. Aceasta a adoptat euro la inceputul lui 2009, pregatirile incepand insa cu 6 ani in urma.
Un element cheie al succesului Slovaciei l-a constituit consensul politic de a nu modifica ulterior planul de adoptare. Desi in intervalul de 6 ani, s-au succedat mai multe guverne la conducere, programul a ramas neschimbat, a precizat Igor Barat, cel care a coordonat in cadrul guvernului slovac adoptarea monedei unice.
Principalul beneficiu al trecerii la euro este eliminarea riscului valutar, mai ales daca avem in vedere numarul mare de credite in valuta acordate la noi.
In plus, moneda unica va facilita compararea preturilor intre tari, asigurand astfel o mai buna transparenta a costurilor.
Si la nivel macroeconomic sunt avantaje, deoarece o economie mica si deschisa - cum este si a noastra – este inevitabil vulnerabila intr-o criza financiara internationala, spune Peter Sevcovic, membru in consiliul de administratie al Bancii Nationale a Slovaciei.
Totodata, adoptarea euro permite atragerea unui volum mai mare de investitii straine directe, conducand la cresterea locurilor de munca si a veniturilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News