top banner

Dolarul - prins in corzi, dar nu pentru mult timp

13 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Saptamana trecuta, cursul euro-dolar depasit pragul de 1,45 pentru prima data din septembrie 2008. A ajuns chiar dincolo de 1,46 in cursul zilei de joi. Moneda americana s-a depreciat si fata de lira sterlina, yenul japonez si francul elvetian. In perioada urmatoare, lucrurile s-ar putea schimba, din mai multe motive.
 
Dolarul a atins din nou fundul sacului. Indicele DXY - care masora nivelul dolarului fata de cele mai importante 6 valute - a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani, potrivit unui raport BNP Paribas.
 
Apetitul de risc al investitorilor a fost cel care a modelat parcursul monedei americane in ultimele luni.
 

Frica a fost aliatul dolarului

 
Dolarul a slabit deoarece au aparut semnale ca economia mondiala isi revine. In vremuri de criza, investitorii au cautat plasamentele in dolari, deoarece erau vazute ca fiind sigure. Acum cand se intrevede sfarsitul crizei in economiile dezvoltate, investitorii se asteapta ca dolarul sa joace un rol mai putin important ca activ de rezerva. In Statele Unite, increderea consumatorilor se consolideaza, iar in zona euro, activitatea economica da semne clare de imbunatatire.
 
Moneda americana sufera si pentru ca investitorii cauta din nou monedele din economiile emrgente, considera analistii BNP Paribas. Fata de martie 2009, dolarul australian s-a apreciat cu 35%, iar cresteri similare au avut si cu monedele din Asia si America Latina.
 
„Aceste evolutii reflecta increderea sporita a pietelor ca economia mondiala se va bucura inca o data de o crestere economica sustenabila”, se precizeaza in raportul BNP Paribas.
 

Americanii au nevoie de imprumuturi masive

 
O alta slabiciune a dolarului este situtia finantelor publice din Statele Unite. Deficitul fiscal va ramane la peste 10% din PIB si in 2010. Si mai grav este ca 40% din stocul datoriei publice va trebuie refinantat anul viitor, cea mai mare rata dintre toate tarile membre OECD. Deci, Statele Unite trebuie sa atraga fonduri substantiale de pe pietele internationale.
 
In acelasi timp, analistii nu pot sa nu observe faptul ca achizitiile de titluri de stat americane pe termen lung nu au acoperit in prima parte din 2009 nici macar deficitul comercial al Statelor Unite.
 
Raportul BNP Paribas atrage atentia ca ultima oara cand s-a produs o situatie similara – la mijlocul lui 1990 – dolarul a plonjat, atingand minime istorice fata de yen si marca germana.
 

De ce s-ar putea aprecia dolarul?

 
Perspectivele nu sunt insa de aceasta data atat de dramatice. Dimpotriva, analistii BNP Paribas iau in calcul chiar posibilitatea aprecierii dolarului, din mai multe motive:
  • Revenirea economiei mondiale ar putea fi mai lenta decat se asteapta investitorii
  • China are rezerve oficiale de peste 2.000 miliarde dolari, majoritatea formate din titluri de stat americane. Chiar daca acum deprecierea dolarului trage in jos yuanul si stimuleaza exporturile, China nu are nici un interes intr-o slabire continua a monedei americane
  • Investitorii ar putea aprecia, eventual, si cresterea ratei de economisire a populatiei americane la 6% in 2009, fata de 0% in 2008.
  • Banca Centrala Europeana are sanse mici sa inceapa cresterea dobanzilor inainte de Federal Reserve. Motivul este ca revenirea economiei americane ar putea fi mai solida decat cea a zonei euro incepand din 2010.
  • Ingrijorarile privind tarile din Europa Centrala si de Est ar putea penaliza moneda unica.
In aceste conditii, cursul euro-dolar s-ar putea intoarce in curand spre 1,40 si este posibil chiar sa coboare sub 1,30 in cursul lui 2010, estimeaza analistii BNP Paribas.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta