In faza actuala, selectarea fondului pentru pensia privata obligatorie este destul de dificil de facut. Comisioanele practicate sunt in mare parte identice, randamentele din trecut nu exista inca, astfel ca cele mai importante criterii nu pot fi folosite pentru departajarea ofertelor. Singurul lucru la care toti fac apel este reputatia.
Conform prevederilor legale, fondurile de pensii private sunt indreptatite sa perceapa o serie de comisioane. Acestea se suporta din contributiile viitorilor pensionari si randamentele cu care ele sunt valorificate, astfel ca este avantajos pentru client sa aleaga fondul cu cele mai mici comisioane. Din pacate, acest lucru nu il ajuta cu nimic deoarece toate fondurile au costuri de functionare in mare parte identice.
Comisionul din contributii nu poate depasi conform legii pragul de 2,5%. Insa, toate cele 17 fonduri de pensii private obligatorii au stabilit acest comision la nivelul maxim permis de legislatie. Acelasi lucru se intampla si cu comisionul perceput din activele administrate, care este egal in toate cazurile cu 0,05% pe luna.
Un alt comision important pentru client este penalitatea platita in cazul in care doreste sa-si transfere contul la un alt fond de pensii. De exemplu, daca dupa un an, clientul observa ca fondul sau de pensii a obtinut randamente mult mai mici decat restul, atunci devine interesat sa schimbe administratorul pensiei sale private. In acest caz, comisionul de penalizare practicat de aproape toate fondurile este de 5% din activul personal. Un singur fond – AG2R Fond de Pensii - practica un comision mai mic – 3,5%. Merita semnalat faptul ca dupa 2 ani de la semnarea contractului de aderare, orice persoana poate schimba fondul de pensii fara nici un fel de penalizare.
Singurele cheltuieli care difera semnificativ de la un fond la altul este acum taxa de audit, dar acest lucru nu prea ajuta la nimic. Nivelul taxei fluctueaza extrem de mult: de la 1.500 lei pana la 20.000 euro pe an. Sunt sanse mici insa ca aceste sume sa aiba un efect vizibil asupra valorii activelor gestionate de un fond de pensii, care poate ajunge usor la cateva milioane de euro.
In consecinta, singurul lucru care pare sa conteze pe moment este reputatia. Mesajul principal pe care fondurile private de pensii il transmit este ca actionarul majoritar are o experienta indelungata in gestionarea de fonduri in Occident, ceea ce il recomanda ca un bun administrator.
Nici fondurile destinute de bancile locale nu se plasa mai prejos. Specialistii BCR recomanda populatiei sa aleaga fondurile care au cea mai buna experienta pentru efectuarea de investitii in lei. « In prezent, cele mai bune randamente sunt cele in moneda nationala, astfel ca nu este necesara conversia in valuta a contributiilor pentru a fi investite pe pietele externe », spune Lucian Anghel, economist-sef la BCR. El atrage atentia ca pe termen mediu moneda nationala se va aprecia astfel ca un plasament in euro va avea un randament si mai mic atunci cand va fi transformat in lei. In plus, toate fondurile de pensii private au stabilit in prospectul propriu de emisiune ca vor investi aproape jumatate din bani in titluri de stat. Anghel spune ca titlurile de stat in lei sunt foarte rare acum si doar marile banci romanesti au suficiente resurse pentru a le pune la dispozitia fondurilor de pensii din propriul grup financiar. Prin urmare, restul fondurilor de pensii vor fi obligate sa cumpere titluri de stat in valuta, care au randamente mai mici decat cele in lei si sunt expuse la riscul de curs valutar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News