Comisioanele pentru platile interbancare s-au redus cu 33% de la introducerea sistemului electronic de plati. Ele raman insa relativ ridicate fata de cele aplicate in unele tari care au aderat in primul val la UE. Frecventa cu care clientii bancilor apeleaza la platile interbancare are rolul principal in diminuarea mai departe a comisioanelor.
Odata cu implementarea sistemului electronic de plati, decontarile interbancare au intrat intr-o noua era, aceea a utilizarii instrumentelor dematerializate, formatul electronic inlocuind incomoda si dificil prelucrabila informatie pe suport hartie.
Pe langa beneficiile utilizarii noilor tehnologii (viteza de procesare si siguranta mult imbunatatite), gradul ridicat de automatizare a proceselor a condus la eficientizarea activitatii, la diminuarea personalului implicat si la atingerea unuia din principalele obiective ale implementarii sistemului electronic: scaderea comisioanelor.
Astfel, Transfond a diminuat gradual nivelul comisioanelor pentru procesarea platilor interbancare de mica valoare (cele mai mici de 50.000 lei). Nivelul actual al acestora - 0,64 RON/instruc?iune (echivalentul a 0,18 euro) - este cu 33% mai mic decat valoarea existenta in momentul implementarii sistemului electronic.
Sistemul de plati de mare valoare (denumit in limbaj tehnic, RTGS) este gestionat de BNR si prin el se proceseaza ordinele de plata mai mari de 50.000 lei. Si aici, s-a produs o scadere graduala a comisioanelor, tendinta care a fost sustinuta si de politica de comisionare a Transfond, in calitate de prestator de servicii tehnice pentru acest sistem.
Ce se intampla in alte tari din Europa Centrala si de Est?
Cu toate acestea, comisioanele de procesare raman relativ ridicate fata de cele practicate in unele din tarile ce au aderat la Uniunea Europeana in primul val. In aceste tari se inregistreaz? volume de tranzactii mult mai ridicate, ceea ce determin? un nivel al comisionelor mai scazut.
Astfel, la casa de compensare din Polonia, nivelul mediu al comisioanelor pe instructiune este de 0,02 euro, la un volum de 3,2 milioane instructiuni procesate zilnic. In Cehia, chiar daca procesarea este realizata numai cu un sistem de tip RTGS, nivelul comisioanelor pe tranzactie variaza intre 0,0008 euro si 6,8 euro. Tarifarea se face pe transe, in functie de intervalul de timp in care sunt initiate tranzactiile, cu acordarea de discount-uri pentru volume ridicate. Volumul tranzactiilor procesate de acest sistem este de asemenea semnificativ, atingand un nivel de aproximativ 1,4 milioane tranzactii pe zi.
In Ungaria, volumele de plati procesate sunt mai scazute decat in tarile mentionate mai sus. Zilnic, se efectueaza doar 2.700 tranzactii prin RTGS si 738.000 instructiuni pentru platile de mica valoare. Acest lucru determina un nivel mai ridicat al comisioanelor percepute, care se situeaza la 1,46 euro/tranzactie pentru RTGS, respectiv 0,18 euro/instructiune pentru platile de mica valoare.
Volumul mediu zilnic de plati procesat de catre sistemele din Romania este de 5.465 tranzac?ii pentru RTGS si 208.635 instructiuni pentru sistemul casei de compensare automate. Totodata, se observa o crestere constanta, determinata in principal de expansiunea economica si de mijloacele de plata mai eficiente oferite bancilor comerciale de catre BNR si Transfond.
Este de asteptat ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, cele doua institutii implicate sa continue tendintele deja manifestate de diminuare a comisioanelor si de aliniere la nivelurile practicate in tarile din primul val de aderare, pe masura cresterii performantelor economiei romanesti.
Razvan Faer este consilier al directorului general la Transfond.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News