In ultimele saptamani, dolarul american s-a depreciat intr-un ritm lent fata de moneda unica. Dupa declaratia facuta de Federal Reserve cu ocazia sedintei de politica monetara, dolarul a depasit pentru scurt timp nivelul atins la sfarsitul anului trecut, iar acum se tranzactioneaza in zona de minim a ultimilor doi ani.
La inceputul lunii, dolarul a profitat de pe urma tensiunilor politice aparute la nivel global. In astfel de situatii, moneda americana este perceputa ca un activ de rezerva, ceea ce a permis aprecierea sa. Pe masura ce situatia s-a calmat, aspectele fundamentale care influenteaza piata valutara au inceput sa-si spuna cuvantul. Stirile negative despre economia americana au culminat cu sedinta de politica monetara a Fed-ului. Spre deosebire de intalnirea anterioara, cand declaratiile oficiale indreptateau analistii sa se astepte la cresterea ratei dobanii, de aceasta data, Fed a promovat o atitudine echilibrata, lasand sa se inteleaga ca este posibil ca dobanzile sa evolueze in ambele directii.
“Faptul ca banca centrala a semnalat pietei posibilitatea unei reduceri de dobanda poate fi interpretat ca un semnal de crestere a temerilor bancii centrale cu privire la evolutia economiei », apreciaza analistii de la Erste Bank. Ei se asteapta ca in luna iunie sa aiba loc o prima reducere a ratei dobanzii la dolari. In aceste conditii, minimul istoric atins de raportul EUR/USD la sfarsitul lui 2004 (1,3650) ar putea fi in curand testat, mai ales ca in trimestrul II, stirile negative depre economia americana s-ar putea inmulti daca activitatea economica din Statele Unite isi mentine actuala tendinta.
Intarirea monedei unice fata de dolar ar putea conduce la o evolutie similara si fata de leu. Raiffeisen Bank estimeaza ca raportul EUR/RON ar putea urca pana la 3,40 la mijlocul anului, iar pe final de an, cotatiile s-ar putea stabiliza la 3,45.
In ultimele zile, leul s-a depreciat ca urmare a publicarii unui raport de catre o banca straina care prognoza o posibila diminuare a ratingului de tara pentru Romania. Concluzia era sustinuta prin cresterea dezechilibrelor economice, in special a deficitului de cont curent. In urma acestei stiri, euro a crescut pana la 3,36 lei. « Aceasta arata ca potentialul de apreciere a leului a devenit foarte limitat si riscurile principale sunt legate acum de depreciere », afirma Martin Stelzeneder, analist la Raiffeisen Bank Austria. El crede ca o diminuare a riscului de tara este putin probabila in acest moment, insa dezechilibrele macroeconomice impiedica in mod clar orice imbunatatire a calificativelor. De asemenea, intr-un comunicat recent, Moody’s a precizat ca nu intentioneaza sa reduca ratingul de tara pentru Romania pe termen scurt.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News