top banner

Fondurile de pensii vor mai multe optiuni pentru investitii

29 Ianuarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Scaderea dobanzilor la depozitele bancare si la titlurile de stat va pune mari probleme fondurilor de pensii din cauza nediversificarii portofoliului. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vrea sa modifice legislatia pentru a diversifica optiunile de investitii.
 
Activele fondurilor de pensii private sunt investite in titluri de stat in proportie extrem de mare. Insa, odata cu scaderea dobanzilor la depozitele bancare si la titlurile de stat, fondurile de pensii vor avea mari probleme din cauza nediversificarii portofoliului.
 
“Incercam sa diversificam optiunile. Ieri am avut in discutie o norma privind investitiile. Aceasta prevede inca doua noi instrumente in care administratorii de pensii pot investi in limite destul de mici: private equity (clasa de active ce consta in actiuni la companii care nu sunt tranzactionate public la bursa de actiuni) si marfuri (petrol, gaze naturale, grau, cafea etc.)”, a precizat presedintele CSSPP, Mircea Oancea, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.
 
Oancea a declarat ca fondurile de pensii investesc in instrumente pe termen scurt din doua cauze:
  • Dobanda de politica monetara se mentine la un nivel ridicat, facand investitiile pe termen scurt atractive;
  • Inexistenta pe piata a instrumentelor pe termen lung.
 
In plus, Comisia se afla in discutii cu actualul guvern pentru elaborarea a doua noi legi: legea fondului de garantare a sistemului de pensii si legea de plata a pensiilor, care se afla inca la stadiul de propunere la Ministerul Muncii.
 
Fondurile de pensii private administreaza in prezent active totale de 256 milioane de euro. In contul pensiilor obligatorii s-au strans 235 milioane euro, in timp ce sumele acumutate pentru pensiile facultative reprezinta doar 21 milioane de euro.
 

Pensiile facultative isi gasesc greu clienti

 
Pensiile facultative nu au trezit prea mult pana acum interesul populatiei, numarand doar 150.000 de participanti dupa aproape 2 ani de activitate.
 
“In 2009, previziunea mea este depasirea pragului de 250.000 de participanti pentru pilonul III (pensii facultative). Aceasta previziune nu este tocmai optimista”, a spus presedintele CSSPP.
 
Administratorii de fonduri se arata insa ceva mai optimisti. Directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman crede ca in 2009 piata pensiilor facultative va atrage inca 150.000 de participanti noi, ceea ce ar insemna un total de 300.000 de participanti.
 
Aceste cifre sunt mai mici decat cele din prognozele facute in urma cu 6 luni, cand ING estima ca numarul participantilor va urca la 500.000 la finele anului in curs.
 
“In domeniul pensiilor facultative si a asigurarilor de viata, nu ne confruntam cu o criza financiara, ci cu una de incredere”, spune Cornelia Coman.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia