top banner

Guvernul isi propune sa inghete contributiile pentru pensiile private

02 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Cota de contributie la sistemul de pensii private este pe cale de a fi inghetata. Masura este prevazuta in proiectul de buget pentru 2009, fiind foarte probabila adoptarea ei. Asociatia industriei de pensii private face presiuni impotriva acestei masuri, care ii dezavantajeaza atat pe participantii la sistem cat si pe administratori.
 
Proiectul de buget pentru 2009 trimis catre sindicate prevede inghetarea contributiilor la sistemul de pensii private la nivelul de 2% din salariul brut, masura dezaprobata de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) in mai multe randuri.
 
"Blocarea contributiei la nivelul de 2%, cand legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii si care si-au pus speranta in acest sistem pentru a-si asigura o pensie decenta", se subliniaza intr-un comunicat al APAPR.
 
La momentul inceperii activitatii de colectare, cuantumul contributiei s-a stabilit la 2% din salariul brut.  Acest nivel a fost practicat in 2008, iar in termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie urma sa urce la 6% cu o crestere anuala de 0,5 puncte procentuale, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
 

Banii de pensie acopera deficitul bugetar

 
Insa, din cauza dezechilibrelor bugetare, noul guvern este pe cale sa adopte in cadrul bugetului pe 2009 o masura care sa inghete pragul de contributie la nivelul de 2% din salariul brut.
 
“O astfel de masura ar aduce modificarea planului de economisire pentru participanti, deoarece sumele la care se poate ajunge la varsta de pensionare nu vor mai fi aceleasi”, spune Ioan Vreme, CEO Generali Pensii.
 
O reactie mult mai vehementa a avut presedintele APAPR si directorul general al Allianz Pensii, Crinu Andanut. “Masura amaneteaza viitorul actualei generatii de salariati, sacrificand interesele a peste 4 milioane de romani pe altarul unor interese politice de moment, incercand sa acopere grave erori in administrarea banului public facute pana astazi de catre clasa politica”, spune Andanut.
 
Obiectivul principal al sistemului de pensii private obligatorii este acela de a asigura celor 4,6 milioane de angajati romani o pensie care sa acopere nevoile acestora dupa varsta de pensionare. In acelasi timp, acest sistem este o alternativa la pensia de stat, care are tot mai multe probleme.
 
“Daca aceasta decizie politica va fi luata de catre actualul Guvern, ei vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, bani care azi vor fi irositi cu masuri populiste”, apreciaza Crinu Andanut.
 

Administatorii inainteaza proteste

 
“Pentru administratori acest fapt ar insemna schimbarea parametrilor care ar provoca modificarea planului de afaceri”, precizeaza Ioan Vreme.
 
APAPR va trimite scrisori oficiale de protest impotriva acestei masuri catre toti oficialii guvernamentali responsabili.
 
In plus, asociatia anunta masuri de protest pe plan international cu privire la aceasta masura.
 
“Masura afecteaza planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internationale, care au investit peste jumatate de miliard de euro in Romania in ultimii doi ani, numai pentru sistemul de pensii private obligatorii”, spune Andanut.
 
Acesta blameaza si instabilitatea si lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ romanesc care ar putea aduce grave prejudicii de imagine Romaniei la nivel international.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia