Leul s-a apreciat puternic in ultimele zile, cursul BNR ajungand vineri la 4,2057 lei pentru un euro. In aceasta saptamana, cursul a scazut cu peste 4,5 bani. Analistii spun ca va fi dificil ca moneda nationala sa isi mentina castigurile mult timp, fiind posibila coborarea cursului sub pragul de 4,2 lei pentru un euro in urmatoarea perioada.
Pe final de an, piata valutara a facut un cadou celor care au rate in euro. Finalul de saptamana a adus cotatiile euro-leu spre pragul de 4,2, dupa ce anterior moneda europeana parea sa recastige teren, iar cursul urca rapid peste 4,25 lei pentru un euro.
Analisti pun aceasta apreciere brusca a monedei nationale pe seama interventiilor BNR si a stabilizarii scenei politice si nu exclud chiar reduceri suplimentare sub acest prag, in saptamana ce urmeaza. “Exista premise ca, pe final de an, cursul sa coboare sub 4,2 lei pentru un euro”, considera Florian Libocor, economistul sef al BRD.
Aceasta varianta nu este exclusa nici de analistii ING Bank, in conditiile in care de regula ei sunt mai pesimisti. Previziunea lor a ramas la 4,35 lei pentru un euro pentru finalul de an, insa este posibila si apreciere suplimentara a leului in zilele urmatoare, insa de scurta durata.
"Sentimentul ramane pozitiv insa aspectul important este ca nu este de dorit nici un leu foarte puternic, deoarece starea economiei nu permite inca acest lucru”, a precizat pentru Conso.ro, Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank.
Acesta aduce in discutie si diferentele oarecum neobisnuite intre evolutiile monedelor regionale. Zlotul polonez s-a apreciat chiar mai putin decat leul, in conditiile in care economia Poloniei nu a fost niciun moment pe pierdere, in comparatie cu Romania care inca nu a iesit din recesiune.
Aceste argumente sustin scenariului privind o implicare mai mult sau mai putin vizibila a BNR in piata, pentru a sustine leul pe final de an.
De asemenea, finalul de an aduce si intrari masive de euro in piata, deoarece romanii care lucreaza in strainatate trimit bani acasa, cu ocazia Sarbatorilor. Aceste sume - ce sunt transformate in lei - duc la scaderea cursului pe final de an.
Cine castiga si cine pierde daca leul se apreciaza?
Nicio economie nu isi doreste o moneda depreciata, insa nici o apreciere nesustinuta de fundamentele economice nu este de dorit.
“Daca leul se apreciaza vor creste importurile. De altfel, acest lucru s-a vazut anul acesta. Cand cursul a scazut, importurile au crescut aproape imediat”, a mai precizat Alexandru Chidesciuc.
O crestere a importurilor ar afecta deficitul comercial al tarii in conditiile in care, fata de perioada similara din 2008, primele 10 luni ale anului au adus o scadere a deficitului cu peste 61%.
Pe de alta parte, cei care au datorii in euro dar inregistreaza venituri in lei, ar cunoaste o perioada de respiro, daca leul se apreciaza. Cei mai afectati de cresterea cursului in 2009 au fost persoanele care s-au imprumutat in valuta, ratele lunare crescand ca urmare a deprecierii leului.
Previziuni pentru finalul de an: curs euro-leu
Banca
|
Decembrie 2009
|
BRD
|
4,2 - 4,25
|
ING Bank
|
4,35
|
Raiffeisen Bank
|
4,25
|
Volksbank
|
4,25
|
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News