Calatoriile de vacanta in tara si strainatate pot aduce cheltuieli suplimentare neprevazute. Cardul de credit poate fi folosit ca o rezerva pentru astfel de situatii, insa sumele ar trebui rambursate cat mai rapid. Pentru tranzactiile efectuate in strainatate, comisioanele sunt mai ridicate, cele mai scumpe fiind retragerile de numerar.
Daca nu aveti suficienti bani pentru a achizitiona un pachet turistic puteti apela la un credit bancar. Chiar daca in ultima perioada, creditele special destinate turistilor si-au redus din importanta in oferta bancilor, exista cateva variante alternative.
Evitati sa iesiti din perioada de gratie!
Plata sejurului cu cardul de credit da posibilitatea obtinerii unei perioade de gratie cuprinsa intre 40 si 60 zile, in functie de banca, in care banii pot fi returnati fara dobanda.
Returnarea sumelor utilizate se poate intinde si pe o perioada mai intinsa, dar acest lucru nu este recomandat, deoarece dobanzile percepute pot ajunge la niveluri destul de mari: 25% - 28% pe an.
Unele banci ofera si posibilitatea de plata in rate fixe a cumparaturilor de la anumiti comercianti, printre care se pot numara diverse agentii turistice, hoteluri sau restaurante.
Tranzactiile din strainatate au comisioane mai mari
Daca mergeti in strainatate, este recomandat sa va interesati la banca care sunt comisioanele practicate, deoarece chiar si plata cu cardul la comercianti poate presupune un cost suplimentar.
Spre exemplu, la Piraeus Bank plata cu cardul de credit la un comerciant in strainatate presupune un comision de 1%. La Millennium Bank acest comision este de 0,75%, minim 3 lei, iar la Banca Romaneasca de 0,5%.
La alte banci, chiar daca plata cu cardul in strainatate nu este comisionata, tranzactia poate aduce si un cost suplimentar, aferent conversiei valutare, daca respectivul card este in lei, iar tranzactia se face in euro, dolari sau alta valuta.
Comisionul de conversie valutara poate ajunge pana la 2%, cum este cazul BCR, si este perceput oricand se plateste intr-o alta valuta decat cea in care este emis cardul. Astfel, chiar daca nu plecati fizic din tara, dar cumparati online de pe site-uri din strainatate, trebuie sa luati in considerare si acest cost.
Retragerea de numerar este cea mai costisitoare
Cea mai costisitoare tranzactie cu cardul in strainatate este retragerea de numerar de la ATM. Aceasta va poate scoate din cont un plus de 1-3% din suma solicitata, plus eventualul comision de conversie valutara.
Astfel, pentru a retrage 100 euro de la bancomat in afara tarii veti fi nevoiti sa suportati un comision de pana la 5 euro.
Nu in ultimul rand, tineti la indemana numerele de urgenta furnizate de banca in situatia in care pierdeti cardul sau banuiti ca v-a fost furat. Sunati imediat pentu a-l bloca astfel incat sa evitati eventuale pierderi ulterioare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News