top banner

Schimbarea fondului de pensii va deveni mai usor de realizat

18 Februarie 2009 | Autor: Marius Serban

Participantii ar putea schimba mai usor fondul de pensii private pe viitor, potrivit unui proiect elaborat de CSSPP. Propunerea nu prevede insa un mecanism de a incuraja migrarea catre fondurile performante, astfel ca exista riscul ca unele transferuri sa fie influentate de comisionul incasat de agentul de marketing.
 
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) doreste sa faciliteze transferul participantilor de la un fond de pensii obligatorii la altul. Teoretic, masura este in interesul populatiei, deoarece va incuraja clientii sa schimbe fondurile mai putin performante cu cele mai rentabile. In acest fel, contributiile vor fi administrate mai eficient si cresc sansele de a avea o pensie privata mai mare.
 

Participantii au mai putine batai de cap

 
Potrivit noului proiect de norma elaborat de CSSPP, participantul trebuie sa depuna documentele - actul individual de aderare si formularul de cerere - doar la fondul unde se va transfera. Cererea va putea fi transmisa direct sau prin intermediul agentilor de marketing.
 
Apoi, administratorul verifica documentele si va trimite la vechiul fond documentele necesare pentru a se finaliza transferul.
 
"Noile reguli ar usura actiunile pe care un participant trebuie sa le intreprinda pentru a se transfera de la un fond la altul", afirma directorul general de la BCR Administrare Fond de Pensii, Simona Ditescu.
 
In prezent, participantul trebuie sa completeze doua seturi de documente, spune Ditescu, pe care trebuie sa le transmita la noul fond, dar si la vechiul fond, ceea ce ingreuneaza transferul.
 
"In noua varianta se subliniaza faptul ca interesul transferarii clientului este la administratorul catre care acesta doreste transferul, prin urmare, va depune toate eforturile pentru a face acest lucru posibil.  Pe de alta parte, inca exista control la administratorul de la care clientul vrea sa plece, acesta putand sa-l contacteze ca sa i se confirme identitatea si dorinta de transfer", declara Simona Ditescu.
 

Procedura nu este suficient de exacta

 
Administratorii nu sunt insa pe deplin multumiti de noua propunere a CSSPP.
Una dintre critici se refera faptul ca nu se specifica obligativitatea de a completa un numar minim de campuri in cererea de transfer.
 
"Ne putem confrunta cu cereri de transfer care nu au completat campul “data” , de exemplu, si pe care administratorul de la care clientul doreste transferul sa le refuze.  Atata vreme cat aceasta obligativitate nu va fi transpusa prin norme, administratorii de la care clientii vor dori sa se transfere vor gasi elemente care sa le faciliteze amanarea transferului", afirma Simona Ditescu.
 
Alti administratori sunt ingrijorati ca procedura este prea facila si poate genera fraude. Besim Jawad, director general la Eureko Pensii, considera ca agentii de marketing nu ar trebui implicati in procedura de transfer.

 

Trucurile agentilor de marketing
 
Exista deja semnale ca unii agentii se folosesc in interes propriu de problemele financiare cu care se confrunta grupurile financiare-mama din Europa, pentru a dezinforma participantii.
 
Pentru a convinge participantul, agentii de marketing pretind ca din cauza problemelor din tara de origine, anumite fonduri de pensii nu ar fi sigure si incurajeaza participantii sa se mute la un alt fond. "O astfel de decizie nu este in interesul participantilor", afirma Besim Jawad, care crede ca exista riscul ca acest fenomen sa ia amploare, in noile conditii propuse de CSSPP.
 
Eureko a achizitionat recent doua fonduri de pensii - Bancpost Pensii si KD Pensii - iar facilitatea conditiilor de transfer ar putea afecta direct rezultatul acestor preluari. Potrivit legii, participantii de la fondurile achizitionate au la dispozitie o perioada de 3 luni in care se pot transfera fara penalizari.
 

Reducerea barierelor poate avea consecinte nedorite
 
Asa cum arata rezultatele unui studiu FMI, facilitarea transferurilor nu este deloc o problema simplu de rezolvat. Experienta din Mexic este relevanta in acest sens. In 2000, regulile pentru transfer s-au relaxat, iar numarul transferurilor au crescut spectaculos (de la 2% dintre participanti in anul 2000 la 18% - in 2006). Din pacate, transferurile nu au avut mereu ca motiv migrarea la un fond de pensii mai performant.
 
Nivelul de educatie financiara al populatiei era foarte scazut - asa cum se intampla si la noi - astfel ca participantii nu au luat decizii rationale. Agentii de marketing erau in schimb puternic motivati si indreptau participantii spre fondul de unde incasau cel mai mare comision. In plus, in jur de 2-4% dintre transferuri au fost frauduloase.
 
Pentru a atenua efectele, autoritatile mexicane au introdus restrictii din 2007. O persoana are voie sa migreze o singura data pe an, exceptiile fiind atunci cand transferul se face la un fond mai performant.
 
Crearea unor proceduri de transfer care sa incurajeze migrarea catre fondurile performante ar fi benefica si la noi. Altfel, exista riscul ca multe dintre cererile de transfer sa fie motivate de comisionul incasat de agentul de marketing si mai putin de interesul pe termen lung al participantului.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia