Inghetarea contributiilor la 2% va aduce participantilor la fondurile de pensii private obligatorii pierderi in valoare de 1,07 miliarde de euro pana in 2017, este concluzia unui studiu realizat de APAPR. In plus, fiecare leu pastrat la bugetul de stat va costa guvernul in viitor 4 lei.
Masura guvernului de a ingheta nivelul contributiilor la sistemul privat de pensii la 2% afecteaza pe termen mediu toate partile implicate in acest proces. Participantii pierd din valoarea finala a pensiei, administratorii sufera la capitolul comisioane, iar guvernul va fi nevoit sa faca eforturi suplimentare pentru a finanta fondul de pensii de stat.
Efectele negative se vor produce timp de 8 ani
Participantii sunt marii perdanti ai masurii de inghetare a contributiilor, nu actionarii companiilor de pensii, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In 2009, participantii pierd 80 de milioane de euro, in timp ce companiile de pensii pierd doar 2 milioane de euro, sub forma de comisioane neincasate.
Totodata, trebuie avut in vedere ca decizia guvernului are consecinte care se rasfrang pe parcursul a 8 ani, cat dureaza procesul anual de majorare a contributiilor - de la 2% la 6%.
Astfel, in 2010, participantii vor contribui cu 2,5%, in loc de 3% si asa mai departe pana in 2017.
Conform unor estimari realizate de Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP), masura ar putea duce la reducerea pensiei lunare cu pana la 15%. De asemenea, se pericliteaza viitorul actualei generatii de salariati, pentru rezolvarea unor probleme temporare si trecatoare de lichiditate ale bugetului.
Statul isi creeaza singur probleme
Si bugetul public de pensii va fi afectat de aceasta decizie, printr-o povara fiscala viitoare de peste 4 miliarde de euro.
Sistemul public de pensii genereaza o rata medie de inlocuire (raportul dintre pensia medie si salariul mediu brut pe economie) de 40%, iar estimarile pentru sistemul privat arata o rata de inlocuire de 10%.
Deci, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in sistemul privat de pensii, statul se obliga practic sa furnizeze pensionarilor viitori venituri de 4 lei, se arata in studiul APAPR.
In plus, sunt afectate si planurile de afaceri ale investitorilor internationali care au investit sume importante pentru a pune bazele sistemului de pensii private din Romania. Aceste sume sunt planificate a fi recuperate in termen de 10 ani, iar orice intarziere in majorarea contributiilor prelungeste perioada de recuperare a acestor investitii.
Impotriva deciziei guvernului au protestat in mod public si oficial la ambasadorii a 5 state (SUA, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia), Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii, Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii si o parte dintre actionarii companiilor de pensii private de pe piata romaneasca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News