top banner

Prima pensie privata din Romania s-a platit intr-o singura transa

23 Februarie 2009 | Autor: Cristi Dudu

Sistemul de pensii private obligatorii a rasplatit primul participant, acesta incasand intregul activ sub forma unei singure plati. Situatia a luat prin surprindere industria, deoarece nu exista un cadru legal pentru plata pensiei. Comisia de Supraveghere a trebuit sa emita o decizie speciala.

Sistemul de pensii private obligatorii a efectuat prima plata catre un participant. Acesta s-a pensionat la o varsta relativ redusa, deoarece a muncit in conditii dificile. In acelasi timp, el a efectuat un stagiu complet de cotizare in sistemul public, deci va incasa si o pensie de stat.

El a primit, pe 20 februarie 2009, plata in suma integrala a drepturilor sale de la fondul de pensii private. Cum perioada de contributie s-a limitat la doar cateva luni, suma incasata se poate estima ca nu a depasit cateva sute de lei.

Potrivit statisticilor oficiale, contributia medie lunara se ridica la 30 lei. Astfel, dupa o perioada de acumulare de aproape 9 luni, o persoana detine in medie un activ personal de 200-300 lei.

Nu exista lege pentru plata pensiei private 

Cum Legea speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private inca nu este in vigoare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a trebuit sa emita o decizie speciala.

Comisia a stabilit ca plata sumei totale cuvenite participantului in cauza sa se faca conform procedurii prevazute de Norma nr.19/2008 privind utilizarea activului personal net al participantului in caz de invaliditate si in caz de deces.

Suma totala cuvenita participantului nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, acesta beneficiind de suma totala intr-o singura transa.

Conform unei statistici a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), in urmatorii 10 ani, fondurile de pensii administrate privat din Romania vor avea de onorat intre 80.000 si 100.000 de cazuri de plata.

Pensii premature

Astfel de cazuri au fost si in regiune. In Ungaria, primul stat din Europa Centrala si de Est care a adoptat sistemul de pensii private obligatorii (in 1998), fondurile de pensii au facut in primii 10 ani de functionare plati de peste 23 milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de beneficiari.

Si in Polonia, in primii 10 ani de functionare a sistemului, fondurile de pensii au platit aproximativ 290 milioane de euro pentru cateva sute de mii de beneficiari.

In acelasi fel, fondurile de pensii private din Romania vor face plati inca de acum pentru clientii lor, pentru cazuri diferite cum ar fi pensionare anticipata, pensionare pe caz de boala, invaliditate sau deces.

Sumele incasate in astfel de cazuri nu vor fi insa considerabile. Pentru ca obiectivul sistemului privat de pensii sa fie atins este necesara o perioada lunga de participare, dar si plata unor contributii mai ridicate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia